Hlavní obsah

Expedici z uvězněného ledoborce v Antarktidě vyzvedne čínský vrtulník

Sydney

Část osazenstva ruské lodi Akademik Šokalskij, která na Štědrý den uvízla mezi ledovými krami v Antarktidě, se připravuje na evakuaci vzdušnou cestou. Poletí pro ně vrtulník z nedalekého čínského ledoborce Sněžný drak. Posádka ruské lodi už na ledové kře připravila pro helikoptéru přistávací plochu, uvedla v pondělí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidi z uvězněného ledoborce v Antarktidě vyzvedne čínský vrtulníkVideo: Reuters

 
Článek

Záchranná akce se má uskutečnit, jakmile se vyčasí. Mráz totiž doprovází sněžení, uvedla ČTK.

Akademik Šokalskij zůstal v ledovém sevření asi 2800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie. Na palubě je 74 lidí, většinou příslušníci Australasijské antarktické expedice.

Foto: Andrew Peacock , Reuters

V ledu uvízlá loď Akademik Šokalskij

Kolem lodi je mimořádně silný led o tloušťce tři až čtyři metry. Kvůli tomu se nepodařilo k ruskému plavidlu dostat zmíněnému čínskému ledoborci, ani australskému plavidlu Aurora Australis. Čínská loď zůstává poblíž, ve vzdálenosti zhruba 18 kilometrů.

Její vrtulník má kapacitu pro 15 lidí. Helikoptéra členy expedice přepraví rovnou na australský ledoborec, který je pár desítek kilometrů od uvízlé lodi.

Ruský kapitán chce ale zůstat s částí posádky na své lodi a vyčkat, až nynější letní tání plavidlo z ledového krunýře vysvobodí. Potopení lodi prý nehrozí a zásob potravin mají zatím dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Led uvěznil v Antarktidě loď se 74 lidmi

Čínský ledoborec Sněžný drak míří na pomoc lodi, kterou uvěznil o Vánocích led, když se pokoušela zopakovat sto let starou expedici objevitele Douglase...

Výběr článků

Načítám