Hlavní obsah

Pro záchranné ledoborce je led na Antarktidě moc silný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Marné jsou snahy zachránit ruskou loď Akademik Šokalskij, která s australskou expedicí uvízla před týdnem v ledovém příkrovu silném dva až tři metry. Neuspěl ani čínský ledoborec Sněžný drak, ani francouzský L´Astrolabe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Led uvěznil v Antarktidě loď se 74 lidmiVideo: Reuters

 
Článek

Sněžný drak pronikl na vzdálenost 11 kilometrů od uvězněného Akademika, ale dál se nedostal.  Neuspěl ani francouzský ledoborec, pro oba byla vrstva ledu příliš silná. Zdolat dokáží jen metr silnou ledovou pokrývku. [celá zpráva]

Nyní se pokouší k uvězněné lodi proniknout silnější australský ledoborec Aurora Australis, ale ani on nemusí uspět, protože je schopen zdolat led do síly 1,5 metru.

Podle aktuálních zpráv by se k lodi mohl dostat nejdříve v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínský ledoborec nemůže k ruské lodi blíže než na 11 kilometrůVideo: Reuters

Vedoucí Australoasijské antarktické expedice Chris Tunrey odhadl sílu ledu na tři metry. Expedice opakuje měření, které ve stejných oblastech před sto lety provedl polárník Douglas Mawson s cílem zjistit, jak se v místě změnily podmínky. [celá zpráva]

Sněžný drak ale zůstává na místě, protože má na palubě vrtulník. Ten v neděli letěl na průzkum okolí uvězněné lodi, protože změna směru větru dává naději, že by se mohlo sevření ledu uvolnit. Pokud ne, tak bude použit k evakuaci 74 lidí z Akademika Šoklaského. Zatím to ale není potřeba, protože jsou na něm dostatečné zásoby jídla.

Foto: Andrew Peacock, ČTK/AP

Příď lodi Akademik Šokalskij uvězněné v ledu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám