Hlavní obsah

Úředníci si v Pekingu postavili vlastní Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští úředníci si na předměstí Pekingu postavili komplex kanceláří připomínající ruský Kreml. O stavbě s bílou fasádou a zlatými kopulemi informovala tamní média. Podle nich vyvolala ostrou kritiku kvůli své honosnosti a mrhání veřejnými penězi.

Foto: Reuters

Obyvatelé procházejí kolem nově dostavěného sídla místních úřadů ve čtvrti Men-tchou-kou na předměstí Pekingu.

Článek

Rozsáhlá stavba ve čtvrti Men-tchou-kou stojí podle fotografií publikovaných čínským deníkem Beijing Youth Daily mezi továrnami a restaurací rychlého občerstvení. Její klenutá okna a blyštivé věžičky připomínají chrám Zvěstování panny Marie v moskevském Kremlu.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Komplex má být sídlem meteorologické a seizmologické služby. Náklady na vybudování kanceláří se podle agentury AFP odhadují na 9,3 až 21 miliónů jüanů (v přepočtu zhruba až 70 miliónů korun).

Krátce po zveřejnění zprávy v čínském deníku se v internetových komentářích objevila ostrá kritika poukazující na to, že lokální úřady mají vysoké dluhy, a že proto pekingská radnice zakázala stavbu několika nových úředních budov.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Zvěstování panny Marie v Moskvě.

Některé z komentářů se také pozastavují nad tím, jak vůbec mohlo dojít k realizaci takového architektonického návrhu, který by se spíš hodil pro sídlo extravagantního milionáře, dodala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám