Hlavní obsah

V Antarktidě naměřili -93,2 stupně Celsia

San Francisco
Aktualizováno

V Antarktidě v oblasti věčného ledu naměřili vůbec nejnižší teplotu minus 93,2 stupně Celsia, což je o čtyři stupně méně, než byla dosud naměřená nejnižší teplota. Výsledky zkoumání teplot na různých místech Antarktidy zveřejnili vědci v pondělí na zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku. Údaj o dosažené teplotě agentury během dne několikrát změnily.

Foto: Atsuhiro Muto, ČTK/AP

Východoantarktická plošina, kde byla nejnižší teplota naměřena.

Článek

Nejchladnější místo na zemském povrchu se nově nachází na hřebeni Východoantarktické plošiny. V této lokalitě vědci objevili praskliny uvnitř ledového povrchu, v nichž zůstává po nějakou dobu nehybný vzduch.

Rekord ale nebude zapsán, protože světová meteorologická organizace uznává pouze měření nad povrchem.

Foto: Nasa, Reuters

Mapa ukazuje kde na kontinentu byla naměřena nejnižší teplota.

Satelitní měření družice Landsat  8, vypuštěné v únoru uvnitř jedné z těchto vzduchových kapes 10. srpna 2010 za antarktické zimy, odhalilo novou teplotu minus 93,2 stupně. Tento údaj vědci poprvé zveřejnili až nyní, protože jej doplnili údaji získanými už před 32 lety pomocí družic Terra a Aqua a z dalších satelitů, uvedl web livescience.

V kapsách se usazuje ledový vzduch

Dosud nejchladnější místo se nachází opodál. Ruská výzkumná stanice Vostok ve východní části Antarktidy naměřila v roce 1983 teplotu minus 89,2 stupně. „Měli jsme podezření, že tento antarktický hřeben bude zřejmě extrémně chladný, chladnější než Vostok, protože je výše na kopci,” řekl jeden z výzkumníků Ted Scambos.

Vrstva extrémně chladného vzduchu tu podle něj vzniká tak, že Země za jasných antarktických nocí vyzařuje nashromážděné teplo do vesmíru a v kapsách se usazuje ledový vzduch vznikající nad sněžným povrchem. Když vydrží zachycený vzduch delší dobu bez pohybu, dosahuje extrémně nízkých teplot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám