Hlavní obsah

KLDR potvrdila odstranění Kimova strýce, prý to byl narkoman a sukničkář

– Soul/Pchjongjang

Severní Korea v pondělí oficiálně potvrdila mocenský pád strýce severokorejského vůdce Kim Čong-una. Jak napsala státní tisková agentura KCNA, Čang Song-tchek, který zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi, byl sesazen, protože si „budoval vlastní mocenskou základnu a byl zkorumpovaný narkoman a sukničkář”.

Foto: China Daily/File , Reuters

Čang Song-tchek

Článek

KCNA, kterou citovala agentura AFP, dodala, že se Čang dopustil kriminálních činů a vedl "kontrarevoluční frakci". Toto oznámení následovalo poté, co jihokorejská rozvědka minulý týden napsala, že byl Čang sesazen a jeho dva spolupracovníci popraveni.

To analytici vnímají jako další upevňování moci Kim Čong-una téměř dva roky poté, co převzal vládu v KLDR po smrti svého otce Kim Čong-ila.

Podle analytiků byl Čang skutečným vládcem

Podle řady odborníků přitom Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi, sestrou Kim Čong-ila, ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V období po smrti Kim Čong-ila v prosinci 2011 byl Čang považován za klíčovou osobu, která pomáhala upevnit křehké mocenské postavení mladého Kim Čong-una.

Foto: Kyodo/File, Reuters

Vůdce Kim a jeho strýc Čang Song-tchek

KCNA v pondělí napsala, že na nedělním zasedání nejvyšší orgán vládní Korejské strany práce potvrdil, že "eliminoval Čanga a jeho skupinu, protože už nebylo možné dále přehlížet jeho činy". Čang údajně budoval v rámci strany vlastní frakci a dosazoval své stoupence na klíčové posty, aby napomáhali jeho politickým ambicím.

„Ideologicky pomýlený a zahálčivý”

Kromě toho měl Čang podle KCNA "nevhodné vztahy" se ženami a byl "ovlivněn kapitalistickým způsobem života".

"Byl ideologicky pomýlený a nesmírně zahálčivý. Užíval drogy a hýřil v kasinech, zatímco se na náklady strany léčil v zahraničí," dodala KCNA. A připojila celou řadu dalších obvinění – například to, že Čang ohrozil severokorejský státní ocelářský a hnojivový průmysl tím, že levně prodával jejich produkty, čímž "uvedl ve zmatek státní systém financování".

"Čang předstíral, že podporuje stranu a vůdce, ale přitom se ponořil do frakcionářství. Snil zcela jiný sen a za scénou se dopouštěl dvojakostí," dodala zpráva.

"Poháněný politicky motivovanými ambicemi se pokusil posílit svůj vliv a vybudovat si vlastní základnu. Čang a jeho stoupenci se dopustili zločinných věcí, nad nimiž zůstává rozum stát, a napáchali obrovské škody na straně a revoluci."

Není to poprvé, co Čang zažívá pád z výsluní. V roce 2004 musel podstoupit "převýchovu" jako dělník v ocelárnách, protože byl podezírán z korupce. O rok poději se ale směl vrátit do nejvyšších mocenských kruhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám