Hlavní obsah

USA poslaly do zóny vyhlášené Čínou bombardéry

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínou vyhlášenou „identifikační zónu vzdušné obrany Východočínského moře” v úterý narušily dva americké bombardéry B-52. Spojené státy tak daly najevo svoji nevoli nad krokem Pekingu, který o den dříve pobouřil také Japonsko a Jižní Koreu.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-52H

Článek

„Podnikli jsme operace v oblasti ostrovů Senkaku,“ potvrdil plukovník letectva USA Steve Warren.

Čína vyhlásila zónu protivzdušné obrany v oblasti, která zahrnuje i sporná plynová pole ve Východočínském moři a ostrůvky Senkaku pod japonskou správou, na které si činí Peking nárok. Zóna navíc zasahuje do vojenské oblasti Jižní Koreje, která vznáší nárok na útes Jeodo.

Čína umožňuje letadlům do zóny vstoupit, ale chce, aby se jejich posádky identifikovaly. [celá zpráva]

Washington: Destabilizace regionu

Pentagon k letu svých bombardérů v té souvislosti uvedl, že se uskutečnil podle „běžných procedur“. To znamená, že letový plán či radiové frekvence Američané nikomu neoznamovali.

Čína později v reakci oznámila, že trasu amerických letounů sledovala.

Vyhlášení zóny Číňany v sobotu kritizovaly i Jižní Korea a Japonsko. Tokio uvedlo, že její vyhlášení „není vůbec platné“. USA, které mají v Japonsku a Jižní Koreji víc než 70 000 vojáků, avizovaly, že se pravidly vyhlášenými Pekingem řídit nebudou. Stanovení zóny podle Washingtonu destabilizuje situaci v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám