Hlavní obsah

Filipínku vzala šestimetrová vlna, zachránila se a porodila zdravou holčičku

– Manila • Aktualizováno

Na Filipínách během pondělí pokračovalo sčítání mrtvých a škod po víkendovém řádění obřího tajfunu Haiyan. Potvrzených obětí je asi tisíc, konečný počet se ale odhaduje na asi 10 000. Země hledá v marastu dobré zprávy a svět obletěl příběh jednadvacetileté Filipínky, která se ve vysokém stupni těhotenství uchýlila do evakuačního centra. Ani to ji ale před živlem neuchránilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Haiyan vyhnal ve Vietnamu z domova téměř 900 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

Jednadvacetiletá Emily Ortegová chtěla bouři přečkat v evakuačním centru ve městě Tacloban. Město ale zasáhl vichr o rychlosti 272 kilometrů v hodinu. Vlna, kterou živel přinesl, měla podle agentur šest metrů. Žena musela plavat a držet se ve vodě, než opadla. Dostala se na místní letiště, kde byla zřízeno záchranné centrum. Za pomoci armádních lékařů tam porodila holčičku.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Novorozená Bea Joy se svou matkou v improvizované nemocnici na letišti v Taclobanu.

Dívka je zcela zdravá. Žena ji pojmenovala Bea Joy.

Manžel Ortegové pracuje v hlavním městě Manile a netušil, čím jeho manželka musí procházet.

Země se na živel připravila, byl ale příliš silný

Tajfun zasáhl šest filipínských ostrovů v pátek. Pobřežní oblasti jsou zcela zpustošené, plné trosek toho, co bývaly domy, lodě nebo auta.

Podle odhadů přírodní živel různou měrou postihl na Filipínách od 4,7 do devíti miliónů lidí. Filipíny přitom tajfun očekávaly a připravovaly se na něj, evakuovány byly dva milióny lidí. Velká část postiženého území na Filipínách je doposud nedostupná a lidé tam žebrají o jídlo a pitnou vodu.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Zničené město Tacloban

Nedostatek základních životních potřeb vede k rozsáhlému rabování, kvůli němuž byly ve městech nasazeny stovky vojáků. Podle úřadů je část plenění dána zoufalstvím, v jiných případech ale lidé berou i televize, ledničky, vánoční stromky či posilovací stroje.

Pomoc od světa

Na Filipíny již dorazila první zahraniční humanitární pomoc. Další v hodnotě desítek miliónů dolarů se chystá. Největšími dárci budou USA s Austrálií a Británií, následovat bude Evropská unie a pak jiné země.

Mezinárodní organizace jako Lékaři bez hranic, Světový potravinový program nebo UNICEF posílají zkušené týmy a uvolňují svoje humanitární zásoby. Zahraniční monitorovací týmy vzniklou spoušť vyhodnocují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na tajfunem zdevastované FilipínyVideo: Reuters

Finanční podporu některé filipínské nevládní organizaci hodlá poskytnout také Česká republika. Rozhodnutí má padnout v úterý, uvedla v pondělí mluvčí českého ministerstva zahraničí. Pomoc určenou Filipínám organizuje i řada českých humanitárních organizací. Na sbírkových kontech, kde české charitativní organizace shromažďují peníze na pomoc Filipínám, se zatím sešlo zhruba 1,75 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám