Hlavní obsah

Policie po incidentu v Pekingu hledá dva podezřelé, zřejmě muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská policie v souvislosti s pondělním incidentem na pekingském náměstí Nebeského klidu pátrá po dvou podezřelých z neklidné oblasti Sin-ťiang na západě země. Napsala to v úterý agentura Reuters, kterou na policejní výzvu upozornily čtyři hotely. Při incidentu v pondělí zahynulo pět lidí a 38 jich utrpělo zranění. Čínské úřady dosud nesdělily, zda šlo o nehodu, nebo o útok.

Foto: ČTK/AP

Při incidentu na pekingském náměstí Nebeského klidu zahynulo pět lidí a 38 jich utrpělo zranění.

Článek

Pekingská policie několik hodin po incidentu vydala upozornění, ve kterém se místních hoteliérů ptá na podezřelé hosty. Jmenovala v této souvislosti dva podezřelé, o kterých tvrdí, že jsou z čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Na základě jejich jmen lze podle Reuters usuzovat, že jde o etnické Ujgury, tedy příslušníky muslimské menšiny z této oblasti na západě Číny.

V regionu Sin-ťiang je trvalé napětí mezi muslimskými Ujgury a Chany, kteří jsou většinovým etnikem v Číně a do oblasti se ve velkém stěhují.

"V pondělí se udál velký případ," stojí podle britského zpravodajského serveru BBC v policejním upozornění, které také obsahuje informace o čtyřech poznávacích značkách ze Sin-ťiangu.

Na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 demonstrovaly desetitisíce lidí za demokratické reformy. Demonstrace tehdy skončily zákrokem armády. Prostory náměstí by v současnosti měly patřit k nejlépe střeženým v zemi. Někteří uživatelé čínských sociálních sítí ale poukázali na to, že pondělní incident toto tvrzení zpochybnil.

Policie sdělila, že sportovní automobil v pondělí vyjel na severním konci náměstí ze silnice, přelétl přes bariéry a po nárazu se vznítil. Strhl také několik chodců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám