Hlavní obsah

Ve Fukušimě opět unikla vysoce radioaktivní voda

Tokio

Vysoce radioaktivní voda znovu přetekla přes jednu z ochranných bariér postavených v areálu japonské jaderné elektrárny Fukušima kolem asi tisícovky nádrží na kontaminovanou vodu. Důvodem byl silný déšť, uvedla elektrárenská společnost Tepco, která se o havarovanou elektrárnu stará. Nádrže na jímání radioaktivní vody jsou skoro plné.

Foto: Issei Kato, Reuters

Archivní záběr fukušimské elektrárny z roku 2012

Článek

Po silných nedělních deštích přetekla ochrannou bariéru voda kolem 12 ze 23 skupin nádrží. Jedna z nich obsahuje izotop stroncia 90 v koncentraci, která je asi sedmdesátkrát vyšší než hladina považovaná za bezpečnou. Firma nyní hodlá zajistit dalších 30 čerpadel a položí uvnitř ochranné bariéry dodatečných deset kilometrů odtokového potrubí.

Radioaktivní voda je odpadním produktem improvizovaného chladicího systému, který udržuje pod kontrolou reaktory poškozené ničivým zemětřesením a vlnou tsunami z března 2011. Každý den do elektrárny přivádí dalších 400 tun vody, aby ochladila odstavené reaktory. Nádrže na jímání vody jsou plné z 90 procent.

K únikům kontaminované vody dochází ve fukušimské elektrárně v poslední době velmi často. V srpnu vedení elektrárny oznámilo únik 300 tun vysoce radioaktivní tekutiny.

Tepco přečerpává nahromaděnou dešťovou vodu z ochranné oblasti do prázdných nádrží, měří, zda je radioaktivní, a pokud není, vypouští ji do moře.

Japonsko po havárii v elektrárně Fukušima uzavřelo všech 50 svých jaderných reaktorů. Loni úřady obnovily provoz ve dvou jednotkách, nedávno však byly znovu uzavřeny. Japonsko se tak opět ocitlo bez jaderné energie, což se stalo potřetí od roku 1970.

Reklama

Související články

Radiace ve Fukušimě je na novém maximu

Radiace kolem nádrží zadržujících kontaminovanou vodu z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima opět stoupla. Informoval o tom ve středu Úřad pro dohled...

Výběr článků

Načítám