Hlavní obsah

Na Indii udeřil supercyklon Phailin

Novinky, rei
Aktualizováno

Na východní pobřeží Indie v sobotu večer udeřil cyklon Phailin o velikosti Francie. Větry dosahovaly rychlosti 200 kilometrů v hodině. Úřady kvůli živlu evakuovaly víc než půl miliónu lidí.

Foto: ČTK/AP

Vzedmuté moře u indického pobřeží

Článek

Živel udeřil na pobřeží u města Gopalpur. Vyvracel stromy, značky a vůbec bral všechno, co mu stálo v cestě. Některá místa jsou již bez přívodu elektřiny. Úřady už také ohlásily pět obětí.

Obloha byla už několik hodin před tím černá, vanul prudký vítr a lilo. Meteorologové předpovídali, že cyklon vzedme mořskou hladinu až o tři metry, což by způsobilo rozsáhlé škody v pobřežních oblastech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie se připravuje na cyklon PhailinVideo: Reuters

Stát Urísa tvrdí, že tentokrát je na živelní katastrofu lépe připraven než v roce 1999, kdy tam při cyklonu přišlo o život přes 10 000 lidí. Očekává se, že vítr dosáhne rychlosti až 240 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 315 kilometrů za hodinu.

Státy Urísa a Ándhrapradéš daly proto evakuovat na 550 000 lidí. Armáda má pohotovost a do záchranářských vrtulníků už v průběhu dne nakládali materiál a potraviny připravené pro postižené oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám