Hlavní obsah

Zahájíme totální válku, varuje Severní Korea

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea znovu pohrozila totální válkou, neskončí-li armádní manévry USA, Jižní Koreje a Japonska a Washington bude nadále usilovat o jaderné odzbrojení KLDR. O pohrůžce severokorejské armády v sobotu informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Článek

„Odpovíme na provokace odvetnými útoky. Spojené státy musí vědět, že to vyústí v totální válku v konečném střetnutí s USA,“ uvedlo armádní velení.

Severokorejci tak odmítli návrh amerického ministra zahraničí Johna Kerryho z minulého týdne, který připustil jednání a ústupky KLDR, jestliže se Pchjongjang vzdá jaderného zbrojení. Podle Severní Koreje je to „nepřípustná urážka“.

Severokorejský režim v uplynulých dnech znovu stupňuje svoji rétoriku navenek. Děje se tak na pozadí dvoudenního cvičení námořnictev zmíněných tří zemí na jihu Jižní Koreje, ale i oslav 68. výročí vzniku vládnoucí Korejské strany práce.

Pchjongjang už tento týden vyhlásil nejvyšší pohotovost armády. Podle jihokorejských pozorovatelů také režim před časem spustil znovu do provozu jaderný reaktor v Jongbjonu sto kilometrů severně od hlavního města.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nákupní zóna v centru Soulu

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Obě Koreje zůstávají od 50. let stále ve válce. Tříletý krvavý konflikt s účastí USA a Číny v roce 1953 skončil pouhým příměřím.

Reklama

Výběr článků

Načítám