Hlavní obsah

Komanda USA zasáhla v Somálsku a Libyi proti dvěma teroristům, našla dvojníka bin Ládina

Aktualizováno

Americká speciální komanda v sobotu udeřila na dvou místech Afriky. V libyjské metropoli Tripolisu Američané zadrželi hledaného člena vedení Al-Káidy abú Anase Libího. V Somálsku se komando při ranním útoku snažilo zajmout nebo zlikvidovat vysokého člena islamistického hnutí Šabáb, avšak bez úspěchu. Obě akce se odehrály týž den na místech vzdálených od sebe přes 4800 kilometrů.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Tripolisu Američané chtěli dopadnout abú Anase Libího, který je na seznamu osob hledaných kvůli spoluúčasti na atentátech proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii v roce 1998. Zemřelo při nich přes 220 lidí. Na Libího byla vypsána odměna pěti miliónů dolarů.

Foto: ČTK/AP

Člen vedení Al-Káidy abú Anas Libí

Devětačtyřicetiletý Libí se narodil v Libyi, ale žil také v Súdánu a Británii. Pro Al-Káidu pracoval jako počítačový odborník a teroristé ho pro jeho fyzickou podobnost používali jako dvojníka bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.

V Tripolisu ho zajali, když parkoval před svým domem po návratu z ranních modliteb. Obklopila ho tři auta, muži, kteří z nich vystoupili, rozbili u Libího vozu okénko, vzali mu zbraň, naložili ho do auta a odjeli s ním. Nyní se Libyjec nachází v americké vazbě mimo Libyi. Podle zdrojů listu The Washington Post by měl stanout před soudem v USA. Očekává se, že při výslechu může Libí poskytnout mnoho informací o plánech Al-Káidy. Stanice CNN tvrdí, že libyjská vláda o operaci věděla předem.

Operace v Barawe byla dramatičtější

Operace v somálském pobřežním městečku Barawe byla dramatičtější. Jejím cílem bylo dopadnout jednoho z vůdců tamního radikálního islámského hnutí Šabáb, jemuž se připisuje zářijový krvavý útok na nairobské nákupní středisko.

Podle zdrojů z Pentagonu se ho nepodařilo zadržet ani zabít. Stanice Al-Džazíra s odvoláním na somálskou tajnou službu oznámila, že hledaným mužem byl velitel z Čečenska. Byl prý při operaci zraněn a jeho strážce zabit. Somálská policie oznámila, že o život přišlo celkem sedm lidí.

Somálský server SMN citoval mluvčího skupiny šajcha Abdiazize abu Musaba, podle něhož Američané použili vrtulníky a rychlé čluny. "Chtěli zaútočit na dům bojovníka, ale my jsme na ně stříleli a přinutili je k útěku. Uprchli na člunech a zanechali po sobě něco ze svého vybavení," řekl. Přestřelka prý trvala hodinu a na straně Šabáb je údajně jen jeden mrtvý. Místní lidé, které probudila brzy ráno silná palba, se domnívali, že velitelství Šabáb na pláži bylo obsazeno. Po útoku prý hnutí vyjelo s auty opatřenými protiletadlovými raketami.

Libí se v 90. letech podílel na útocích proti Američanům v Africe

:: Americké úřady hledaly Libího (narozen v březnu nebo květnu 1964 v Tripolisu jako Názih Abdul Hamid Nábih Rukaí) od konce 90. let. Podle ministerstva spravedlnosti USA se podílel na přípravě pumových atentátů proti velvyslanectvím USA v Keni a Tanzanii v roce 1998, při kterých zahynulo 224 lidí, z toho 12 Američanů. USA na něj vypsaly také odměnu, původně 25 milionů dolarů, později sníženou na pětinu této částky.

:: Se sítí Al-Káida údajně Libí spolupracoval jako počítačový specialista od jejího vzniku v první polovině 90. let. V roce 2000 žil v Británii, kde získal azyl, policie jej ale podezírala z napojení na teroristy. Po prohlídce jeho domu v Manchesteru však Libí z Británie zmizel. V říjnu 2001 se ocitl na seznamu 22 osob, které podle americké vlády měly v předchozích letech největší podíl na teroristických útocích.

:: Poté žil abú Anas Libí podle nepotvrzených zpráv v Afghánistánu a po pádu Talibanu se přesunul do Íránu, kde strávil téměř deset let. Kdy se vrátil do rodné Libye, není zcela jasné. Hovoří se o roku 2010 (tedy ještě za režimu Muammara Kaddáfího), ale také o jaru 2011, když už zemí zmítala občanská válka, jež vedla k pádu "proroka z pouště".

:: V uplynulé dekádě se objevilo několik zpráv z různých zemí o tom, že byl Libí zadržen. Poprvé jej údajně chytli Američané v Afghánistánu v lednu 2002, v březnu 2002 se zase spekulovalo o tom, že jej drží ve vězení súdánská vláda. Objevily se dokonce informace o tom, že ho Súdánci vydali do Egypta kvůli údajnému podílu na přípravě atentátu proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

Americký tisk podotýká, že USA v případech likvidačních akcí používají i v Africe spíš bezpilotní letadla. Jestliže byla v tomto případě nasazena elitní jednotka SEALs, která například zabila bin Ládina, pak měla být zřejmě dotyčná osoba zajata. Jeden z americký představitelů citovaný listem The Washington Post řekl, že operace byla zastavena z obavy, že prodlužování boje by znamenalo ohrožení civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám