Hlavní obsah

Atentátník zabil v Pákistánu před kostelem 78 lidí

Aktualizováno

Nejméně 78 lidí bylo v neděli zabito a na 130 zraněno při pumovém útoku sebevražedného atentátníka před kostelem v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Mezi oběťmi v křesťanském objektu podle šéfa městské policie, citovaného agenturou Reuters, je i sedm dětí a 34 žen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky mrtvých po útoku sebevražedného atentátníka v PéšávaruVideo: Reuters

 
Článek

Podle očitých svědků, které citovala místní televize Geo TV, zazněly v rozmezí několika sekund dvě exploze. V kostele stojícím v hustě obydlené čtvrti nedaleko tržiště bylo na nedělní mši shromážděno údajně nejméně 600 věřících, kteří právě v době útoku vycházeli z budovy.

"Po skončení mše lidé začali odcházet a sebevražedný atentátník vyběhl proti nim," citoval Reuters mluvčího policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při útoku na pákistánský kostel bylo zabito několik desítek lidí Video: Reuters

Podle policejních zdrojů byly na místě útoku nalezeny i odtržené atentátníkovy nohy. Křesťané tvoří zhruba čtyři procenta z celkového počtu 180 miliónů obyvatel Pákistánu. Snaží se zachovávat zdrženlivost a neupozorňovat na sebe v zemi, kde se terčem islamistických radikálů často stávají podle nich kacířské komunity, včetně křesťanů a šíitů.

V roce 2009 napadl asi tisícový dav muslimů křesťanskou čtvrť ve městě Godžra v provincii Paňdžáb. Útočníci zapálili dva kostely a asi 40 domů, stovku dalších vyplenili. Nejméně sedm křesťanů uhořelo. Náboženští extremisté zaútočili na křesťany proto, že údajně znesvětili korán. Podle provinčního ministra spravedlnosti ale k urážce této posvátné knihy muslimů vůbec nedošlo. Byla to prý jen fáma, která měla vyvolat chaos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám