Hlavní obsah

Na Maledivách odsoudili 15letou dívku ke zbičování, po protestech trest zrušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé

Maledivský soud zrušil trest bičování pro patnáctiletou dívku, jejíž odsouzení za předmanželský sex vyvolalo mezinárodní protesty. Únorový rozsudek zároveň přitáhl pozornost ke způsobu, jakým ostrovní stát - známý především jako turistický ráj pro bohaté - zachází se ženami, napsala v pátek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Portál mešity v maledivském hlavním městě Male

Článek

Dívka byla odsouzena k bičování poté, co policie zahájila vyšetřování její stížnosti, že ji znásilnil její nevlastní otec. Při vyšetřování policisté údajně zjistili, že měla také dobrovolný sex s jiným mužem, za což jí soud vyměřil 100 ran bičem. Ty měla dostat, až dovrší 18 let věku.

Nyní ale Nejvyšší soud rozhodl, že dívka byla odsouzena neprávem. Rozsudek byl podle něj založen na přiznání, jež dívka učinila v době, kdy trpěla posttraumatickým stresovým syndromem, a tudíž byla "nezpůsobilá" vypovídat.

Předmanželský sex je na Maledivách, které krom běžného anglického práva dodržují i prvky islámského práva šaría, zakázaný.

Prezident slíbil reformy práva

Maledivský prezident Muhammad Vahíd Hasan rozsudek Nejvyššího soudu uvítal a slíbil právní reformy zaměřené na ochranu žen. Vzhledem ke stoupajícímu počtu sexuálních útoků na ženy a děti je důležité formovat soudní systém tak, aby tyto oběti nebyly stíhány, uvedl prezident v prohlášení.

Také skupina na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), která vedla kampaň za zrušení rozsudku pro odsouzenou dívku, rozhodnutí Nejvyššího soudu uvítala. "V první řadě ale neměla být vůbec souzena," dodala AI.

Další mezinárodní skupiny a také OSN v minulosti opakovaně Maledivy žádaly, aby úplně zrušily "barbarskou praktiku" bičování žen. V září minulého roku Maledivy uložily tento veřejný trest šestnáctileté dívce, která se přiznala k předmanželskému sexu. Její milenec dostal deset let vězení.

Tento týden stanul před soudem nevlastní otec znásilněné patnáctileté dívky, jemuž za tento čin hrozí až 25 let vězení. V dalším případu je obviněn z vraždy, protože údajně zabil dítě, které po znásilnění dívka porodila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám