Hlavní obsah

Čína a Rusko bojují se záplavami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při záplavách na severovýchodě a jihovýchodě Číny zemřelo již 43 lidí. Sesuvy půdy rovněž zablokovaly jednu z hlavních železničních tratí v této oblasti. Oznámila to agentura AP s odvoláním na čínské úřady. Povodně zasáhly i ruský Dálný východ, mimo jiné oblasti hraničící se zasaženými čínskými regiony. Řeka Amur v Chabarovsku v neděli dosáhla rekordních 642 centimetrů. Žádné oběti na životech zde zatím nejsou známy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína bojuje s velkou vodouVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Nová Čína zemřelo v neděli 12 lidí v provincii Liao-ning. V sobotu pak bylo potvrzeno 25 úmrtí v dalších provinciích čínského severovýchodu, v Chej-lung-ťiangu a Ťi-linu. Na jihu země přišlo kvůli velké vodě a sesuvům půdy o život šest obyvatel provincie Kuang-tung, která hraničí s Hongkongem.

Sesuvy půdy rovněž zablokovaly jednu z nejdůležitějších železničních tepen na jihu země, trať mezi Pekingem a městem Kanton, což zasáhlo asi 80 000 cestujících.

Čína čelí mohutným záplavám každé léto, jejich příčinou jsou zejména silné deště. Letošní povodeň na severovýchodě je ale podle Nové Číny nejhorší za poslední desetiletí. Evakuovány zde musely být statisíce místních obyvatel.

Rekord z roku 1897 byl překonán

S velkou vodou se potýkají i ruské regiony hraničící se zasaženými čínskými oblastmi. Jak oznámily úřady v Chabarovsku na ruském Dálném východě, řeka Amur zde dnes v poledne místního času dosahovala výšky 642 centimetrů a překonala tak rekord z roku 1897. Předpokládá se, že hladina vody bude i nadále stoupat až k sedmi metrům, uvedla agentura RIA Novosti. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východ Ruska postihly nejhorší povodně za 120 let, evakuace hrozí 100 000 lidíVideo: Reuters

Povodně zaplavily přes 4000 domů, o střechu nad hlavou tak přišlo okolo 28 000 lidí. Evakuováno zatím bylo okolo 19 000 místních obyvatel, z toho přes 6000 dětí. Místní úřady pro ně zřídily 166 dočasných přístřešků, kde mají k dispozici ubytování, jídlo i lékařskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám