Hlavní obsah

USA evakuovaly konzulát v pákistánském Láhauru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo zahraniční evakuovalo v noci na pátek většinu personálu z konzulátu v severovýchodním pákistánském městě Láhaur kvůli věrohodné teroristické hrozbě. Varovalo rovněž americké občany, aby necestovali do Pákistánu. V pátek zažila pákistánská Kvéta další atentát.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Soukromá bezpečnostní služba střeží americký konzulát v Láhauru

Článek

"Máme informaci, kterou považujeme za dostatečně závažnou na to, abychom se rozhodli pro tento krok," citovala stanice CNN jednoho z pracovníků ministerstva. Evakuace se týká všech diplomatů kromě těch, kteří zajišťují službu pro naléhavé případy. Evakuovaní byli převezeni do Islámábádu.

Ministerstvo rovněž doporučilo občanům USA, aby odložili cesty do Pákistánu, pokud nejsou důležité. Podle úředníků přítomnost několika zahraničních a domácích teroristických skupin v zemi představuje potenciální nebezpečí pro americké občany v Pákistánu.

Hrozby mohou souviset

Ministerstvo nevylučuje, že hrozba v Láhauru souvisí s tou, kvůli níž USA tento týden uzavřely dvacítku svých zastupitelství na Blízkém východě a v severní Africe. Z odposlechů špiček Al-Káidy zjistili, že síť plánuje teroristický útok. "Stále pracujeme na tom, abychom zjistili, zda to spolu souvisí. Nemohou to vyloučit, zatím ale nemáme dostatek informací," sdělil k vazbě mezi evakuací v Pákistánu a předchozími bezpečnostními opatřeními zdroj CNN.

Na bezpečnostní hrozbu reagovaly i místní úřady. Tento týden zpřísnily opatření v celé provincii Paňdžáb, jejímž střediskem je Láhaur, a rozmístily dodatečné hlídky k vjezdům do města. Pákistánská tajná služba získala informace o hrozbě útoky v době muslimského svátku íd al-fitr, který se slaví nyní po postním měsíci ramadánu.

Atentát v Kvétě

Pákistánem otřásá násilí. V pátek dopoledne ve městě Kvéta ozbrojená skupina začala pálit do lidí opouštějících mešitu. Zabili jich osm a zranili dalších patnáct, uvedla BBC. Kulky zasáhly také auto bývalého místního ministra z Pákistánské lidové strany PPP Alího Madada Džatáka, ten ale vyvázl nezraněn.

Ve čtvrtek v Kvétě zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka na smuteční hosty na pohřbu policisty 38 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám