Hlavní obsah

Picek ocenil kaplana Kapauna

Novinky, Alex Švamberk (Soul)
Soul

K tabuli se jménem amerického kaplana českého původu Emila Kapauna, který zahynul během korejské války, položil v neděli na závěr své návštěvy v Korejské republice ministr obrany Vlastimil Picek. Kapaunovi udělil letos Kongres nejvyšší americké vyznamenání, Medaili cti, kterou pozůstalým předal americký prezident Barack Obama.

Picek ocenil kaplana KapaunaVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Picek už na úvod návštěvy Korejské republiky, kam přijel při příležitosti oslav šedesátého výročí uzavření příměří, zdůraznil význam Kapauna, který v první linii dodával vojákům odvahy, ošetřoval zraněné a v této činnosti pokračoval i v severokorejském zajetí, kde podle pamětníků zachránil jednomu zajatci život.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek ukazuje na jméno Emila Kapauna

Kapaun, který se narodil do rodiny českých emigrantů v kansaském městečku Pilsen, byl v době vypuknutí korejské války dislokován v Japonsku a na podzim roku 1950 vyslán se svou jednotkou do Koreje, kde probíhala ofenzíva sil OSN směrem k hranicím s Čínou.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek klade věnec k desce se jménem Emila Kapauna. Vpravo velvyslanec Jaroslav Olša, jr.

V listopadu 1950 byl zajat severokorejskými vojsky u Unsanu, přežil pochod do zajateckého tábora, kde v roce 1951 podlehl zápalu plic. Letos dostal Medaili cti. [celá zpráva]

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek a plukovník Aleš Knížek během minuty ticha za Emila Kapauna.

Picek současně v Koreji ocenil i československé vojáky, kteří působili v od roku 1953 v Dozorčí komisi neutrálních států, jež dostala podle Dohody o příměří za úkol dohlížet na jeho dodržování a vyšetřovat jeho porušování. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám