Hlavní obsah

Picek navštívil přísně střeženou demilitarizovanou zónu oddělující obě Koreje

Novinky, Alex Švamberk (Pchanmundžom)
Pchanmundžom

Ministr obrany Vlastimil Picek v sobotu zavítal do demilitarizované zóny mezi oběma Korejemi. Do Pchanmundžomu přijel spolu s dalšími vysokými státními představiteli a veterány, kteří se účastnili v Soulu ceremonie k šedesátému výročí ukončení bojů v rámci korejské války.

Ministr obrany Vlastimil Picek navštívil Demilitarizovanou zónu mezi Korejemi Video: Novinky

 
Článek

Skupina navštívila demilitarizovanou zónu u vesnice Pchanmundžom, kde bylo před šedesáti lety podepsáno příměří. Picek navštívil nejen místo, kde zasedá Vojenská komise o příměří, ale také budovu, kde zasedá Dozorčí komise neutrálních států, do které byly v průběhu jednání o příměří v roce 1953 nominovány čtyři země – Švýcarsko, Švédsko, Polsko a Československo, které se zasedání půl roku od rozdělení aktivně neúčastní. Budovu navštívil v doprovodu polských zástupců.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vlastimil Picek si prohlíží budovu Dozorčí komise neutrálních států

V projevu pro veterány a státní delegace zdůraznil vrchní velitel amerických vojsk a sil OSN americký generál James D. Thurman i dozorčí komisi, které byla podle jeho slov během let hodnocena rozdílně, ale v poslední době její význam roste. Zpočátku ji Jih a síly OSN považovaly za nefunkční. Nyní zase její jednání ignoruje sever, protože podle něj už jím navržené státy nezastupují zájem KLDR.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vlastimil Picek s veterány z korejské války u demarkační linie v Pchanmundžomu

Demilitarizovaná zóna je pruh země široký čtyři kilometry, dva na jih a dva na sever od vytýčené linie příměří. Je bedlivě střežena, což bylo vidět i při vjezdu do Pchanmundžomu přes americký Camp Bonifas.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Vlastimil Picek v Pchanmundžomu před budovami Dozorčí komise neutrálních států

Reklama

Výběr článků

Načítám