Hlavní obsah

V Tunisku zavraždili už druhého předáka opozice, do ulic vyšly tisíce lidí

Tunis

Tisíce Tunisanů vyšly protestovat před ministerstvo vnitra v metropoli Tunisu. Demonstrace začala jen několik hodin poté, co byl před svým domem zastřelen poslanec a šéf jedné z opozičních stran Muhammad Brahmí. Jeho Lidové hnutí bylo součástí koalice, ke které patřil i Šukrí Bilajd, opoziční politik zavražděný letos v únoru.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Stovky Tunisanů doprovázely sanitku převážející tělo zavražděného opozičního politika Muhammada Brahmího.

Článek

Brahmí patřil k arabským levicovým nacionalistům a podílel se na přípravě nové ústavy. Podle tuniské televize ho pachatelé zabili ráno před jeho domem nedaleko metropole. Jeden ze členů strany řekl, že Brahmí zemřel před očima své manželky a dětí. Podle médií ho zasáhlo 11 střel vypálených útočníky jedoucími na motorce.

K protestu proti zavraždění významného opozičního politika se před ministerstvem vnitra v Tunisu sešlo několik tisíc lidí. Demonstranti provolávali hesla namířená proti islamisty vedené vládě a vyzývali k její rezignaci. "Pryč s vládou islamistů!" skandoval zástup, než ho policie podle agentury ANSA rozehnala za použití slzného plynu.

Agentura Reuters informovala, že tisíce lidí protestovaly proti zavraždění Brahmího i v Sídí Bú Zidu, kolébce předloňské tuniské revoluce. Ta znamenala začátek "arabského jara", vlny rebelií, které v několika arabských státech vedly k pádu tamních vlád. "Tisíce vyšly do ulic. Lidé zablokovali ulice a zapálili pneumatiky. Jsou velmi rozzlobení," citovala agentura jednoho z obyvatel města.

Letos v únoru byl zabit šéf malého levicového Demokratického vlasteneckého hnutí Šukrí Bilajd, který patřil ke kritikům tehdy vládnoucí islamistické Strany obnovy. Právě jí se vražda připisovala.

Dodnes nebyla plně objasněna. Ve středu vláda informovala, že se podařilo strůjce vraždy identifikovat, ale detaily má ministerstvo vnitra teprve oznámit. Po Bilajdově vraždě rezignoval premiér Hamádí Džibálí a prohloubila se politická krize v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám