Hlavní obsah

Byli jsme neschopní a nedbalí, uzavřeli Pákistánci kauzu bin Ládin

– Islámábád

Terorista Usáma bin Ládin se mohl téměř celé desetiletí skrývat v Pákistánu díky „neschopnosti a nedbalosti“ pákistánských institucí. Uvádí to parlamentní vyšetřovací zpráva, o níž informovala televize Al-Džazíra. Vyšetřovatelé současně likvidaci bin Ládina speciálním americkým komandem na svém území označili za „zločinný akt vraždy“.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Pákistánci hodnotí tříhodinový americký úder na dům v Abbottábádu, kde se do prvního květnového dne před dvěma lety bin Ládin skrýval, jako „největší ponížení pákistánského lidu" od odtržení Bangladéše. Vyšetřovací komise zřízená pákistánským parlamentem měla objasnit, jak mohli Američané operovat v hloubi pákistánského území a jak to, že pákistánské zpravodajské služby "neměly tušení", že mezinárodně proslulý uprchlík se na jaře či v létě 2002 mohl usadit v zemi.

"Abbottábádská komise" měla objasnit, zda šlo o důsledek neschopnosti, či spiknutí s al-Kajdou. Vyslechla více než dvě stovky svědků, včetně tří vdov po bin Ládinovi, šéfa pákistánských tajných služeb a dalších vysokých úředníků.

Šlendrián téměř všude

A dospěla k úsudku, že bin Ládin mohl žít Abbottábádu vinou "kolektivního selhání vojenských úřadů, zpravodajských služeb, policie a civilní správy". Zpráva zkritizovala pákistánskou vládu a armádní velení za "nedbalost a neschopnost na téměř všech úrovních".

Komise sice nenašla žádnou oporu pro nařčení, že by Pákistán spolupracoval s teroristickou sítí, nicméně nevyloučila možnost jistého "nadržování" či "tichého souhlasu".

"(...) žili extrémně skromně a nikdy se nepředváděli na veřejnosti," tvrdí zpráva o životě uprchlíků. Podle vdov si bin Ládin při pochůzkách nasazoval kovbojský klobouk, aby se vyhnul odhalení.

I tak mimo chápání komise zůstala skutečnost, že všichni sousedé, místní úředníci, policisté či zpravodajci si po celých šest let nepovšimli opevněné usedlosti s ostnatým drátem, nalézající se asi kilometr od ostře střežené prestižní vojenské akademie.

Stíhačky startovaly pozdě

Závěrečná zpráva o rozsahu 336 stran je podle televize zničující: "hrubá neschopnost" vládních a armádních představitelů vedla ke "kolektivním chybám", které umožnily bin Ládinovi uniknout odhalení a Spojeným státům "spáchat válečný akt".

Americké narušení pákistánské suverenity nájezdem komanda umožnilo podle zprávy nesprávné a zastaralé vyhodnocování bezpečnostních a strategických hrozeb.

"Z hlediska pákistánské doktríny se svět zastavil na desetiletí," poznamenala komise ke zjištění, že veškerá pákistánská obrana byla soustředěna na hranici s Indií.

Pákistánské stíhačky byly sice vyslány dohonit a sestřelit americké vrtulníky, ale už bylo pozdě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám