Hlavní obsah

Čínští školáci spáchali sebevraždu, protože nestihli vypracovat domácí úkoly

Dva dospívající čínští chlapci spáchali v posledních dnech sebevraždu, neboť nestihli vypracovat domácí úkoly. Čínská média, která o případech informovala, to vnímají jako důkaz extrémního tlaku, jemuž jsou školáci vystaveni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čínský školní systém je nesmírně soutěživý, staví na mechanickém memorování velkého množství faktů a skládání zkoušek nezbytných pro budoucí kariéru a život. Školáci tráví v lavicích průměrně 8,6 hodiny denně a několik dalších hodin jim zabere vypracování domácích úkolů.

S nimi si neporadil patnáctiletý chlapec ve městě Nan-ťing, metropoli provincie Ťiang-su, který se zabil skokem z okna. Ze stejného důvodu spáchal ve stejném městě sebevraždu oběšením třináctiletý chlapec. "V dopise na rozloučenou napsal svým rodičům, že je nesmírně miluje, je mu to moc líto, a ať mu na hrob nosí jeho oblíbené lilie," napsal místní tisk.

Čím dál tím víc rodičů v Číně si stěžuje na důraz, jaký místní školy kladou na nutnost mechanicky si zapamatovat značné objemy znalostí, a na zkostnatělý vzdělávací systém.

"Testy jsou důležitým způsobem hodnocení, pokud ne jediným, pro studenta, který se chce dostat na střední školu," komentoval to v listu China Daily Siung Ping-čchi z pekingského Výzkumného ústavu vzdělávání pro 21. století. "Tudíž je jen přirozené, že učitelé dávají hodně domácích úkolů."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám