Hlavní obsah

Zřícení budovy v Dháce způsobily vibrace šicích strojů a generátorů, obětí je už 547

Aktualizováno

Počet obětí ve zřícené budově na předměstí Dháky v Bangladéši dosáhl 547. Informovala o tom tamní armáda. Osmipodlažní budova s textilními dílnami se zřítila minulý týden. Jde o nejhorší podobnou tragédii v novodobých dějinách. Podle úředníků za zřícení mohou vibrace tisíců šicích strojů a především vibrace čtyř generátorů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V troskách zřícené budovy našlo smrt nejméně 540 lidíVideo: Reuters

 
Článek

"V horních patrech budovy byly v rozporu se všemi pravidly umístěny čtyři obrovské generátory," sdělil v pátek vysoký úředník ministerstva vnitra. "Když byly generátory po výpadku napájení opět uvedeny do chodu, jejich vibrace spojené s tisíci šicích strojů způsobily kolaps budovy," dodal.

Majitel navíc nechal k pěti patrům nelegálně přistavět tři další.

Záchranáři v noci na sobotu vyprostili ze sutin další těla. V budově v době neštěstí pracovalo kolem 3000 lidí.

Místo tragédie nadále obklopují příbuzní nezvěstných lidí s fotografiemi svých blízkých v rukou. Podle posledních oficiálních údajů bylo pohřešovaných 149, neoficiální odhady jsou ale vyšší.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Záchranáři pod troskami objevili už 540 těl.

Policie už v souvislosti s nejhorší katastrofou v bangladéšském průmyslu zatkla několik osob včetně majitele budovy a čtyř majitelů továren, kteří nutili zaměstnance nastoupit do práce, přestože se ve stěnách budovy o den dříve objevily trhliny. Statik po prohlédnutí doporučil evakuaci, ta ale neproběhla.

V budově sídlily šicí dílny pro oděvy značek prodávané po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám