Hlavní obsah

Počet obětí zřícení dhácké textilky překročil pět set

Dháka
Aktualizováno

Kolaps osmipatrové textilky na předměstí bangladéšské metropole Dháky stoupl v pátek na 507 poté, co armádní záchranáři našli v troskách další tři desítky těl. Uvedl to mluvčí armády, kterého citovala BBC. Zřícení budovy z 24. dubna je největší průmyslovou katastrofou v historii Bangladéše.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počet obětí zřícení dhácké textilky překročil pět setVideo: Reuters

 
Článek

Kolaps budovy Rana Plaza, kde fungovalo pět textilek, je také největší průmyslovou katastrofou moderní doby, kdy se zřítí budova. Doposud se za ni považovalo zhroucení obchodního domu v Soulu v roce 1995, kde zahynulo 502 lidí.

Bangladéšské úřady současně uvedly, že z budovy se po jejím pádu podařilo zachránit 2437 lidí. V posledních čtyřech dnech se už nepodařilo najít žádné přeživší.

Aktuální počet nezvěstných nebyl uveden, podle starších oficiálních údajů bylo pohřešovaných 149, neoficiální odhady jsou ale vyšší.

Jeřáby v pátek ráno pokračovaly v odstraňování těžkých betonových panelů. "Nadále postupujeme velmi opatrně, abychom dostali ven těla nedotčená," uvedl velitel armádní jednotky, která při odklízení pomáhá.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Záchranáři pátrají po nezvěstných dělnících mezi bloky betonu

Kvůli pádu budovy je ve vazbě už devět lidí včetně jejího majitele Mohammada Soghela Rany. Posledním zatčeným je stavební inženýr Abdur Razzak Chán, který byl poradcem Rany, jenž nezákonně zvýšil počet pater stavby.

Ve vazbě jsou ještě další dva inženýři a majitelé textilek v továrně, kteří nutili nastoupit dělníky do práce, i když se ve zdech budovy objevily praskliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám