Hlavní obsah

Čínu zasáhlo silné zemětřesení, lidé v hrůze vybíhali na ulici

• Aktualizováno

Čínskou provincii S´-čchuan na jihozápadě země postihlo v sobotu silné zemětřesení. Vyžádalo si nejméně 150 mrtvých a několik tisíc zraněných. Podle čínských úřadů však nejde o konečné číslo, pátrání po obětech stále probíhá, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily zemětřesení v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Podle zpřesněných informací otřesy dosáhly síly 6,6 stupně Richterovy škály; předběžné odhady uváděly až sedm stupňů. Zemětřesení o této síle je schopno způsobit vážné škody, upozornila agentura Reuters. V květnu 2008 zabilo silné zemětřesení v S'-čchuanu více než 80 000 lidí. Otřesy půdy v oblasti blízko sobotního zemětřesení tehdy dosáhly síly 7,9 stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v ČíněVideo: Reuters

Zemětřesení udeřilo krátce po osmé hodině ranní místního času (02:02 SELČ) v okrsku Lu-šan nedaleko města Ja-an a epicentrum bylo v hloubce 12 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGC. Otřesy cítili obyvatelé v okolních provinciích i v provinční metropoli Čcheng-tu, kde mnozí v panice vybíhali z domů na ulice.

Ropná rafinérie v pořádku

Většina obětí je zatím z Lu-šanu, kde otřesy přerušily dodávku pitné vody a elektřiny. Záběry na čínských zpravodajských serverech ukazují zřícené budovy a obyvatele se zakrvácenými obvazy. Záchranářům v Lu-šanu se z trosek podařilo vytáhnout 27 živých lidí.

Do oblasti zamířilo zhruba šest tisíc vojáků, kteří mají pomáhat při záchranných pracích, napsala agentura Nová Čína. Po prvním silném zemětřesení seismologové zaznamenali několik dalších následných otřesů, z nichž nejsilnější dosáhly síly 5,5 stupně.

Foto: Reuters

Poničené domy po zemětřesení

Město Ja-an má asi 1,5 miliónu obyvatel a je nejen rodištěm čínské čajové kultury, ale také domovem jednoho z hlavních čínských záchranných středisek pro pandy velké.

Provincie S'-čchuan je jednou ze čtyř, kterou jsou v Číně producentem zemního plynu. Největší asijská ropná rafinerie Sinopec Group oznámila, že její rozsáhlé naleziště zemního plynu Pchu-kuang otřesy nenarušily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám