Hlavní obsah

KLDR hrozí brzkou válkou, uzavřela společnou průmyslovou zónu s Jihem

Novinky,
Soul
Aktualizováno

Severní Korea dále vystupňovala své výhrůžky. Ve středu tamní tisková agentura KCNA pohrozila, že vůdce Kim Čong-un je už připraven vydat závěrečný rozkaz k zahájení bitvy za znovusjednocení Korejského poloostrova. Pchjongjang současně uzavřel společnou průmyslovou zónu v Kesongu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR uzavřela vstup do společné průmyslové zóny s JihemVideo: Reuters

 
Článek

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že Kim Čong-un je připraven vydat závěrečné nařízení, které ukončí „dlouhotrvající historii konfliktu s USA“.

„Agresoři a provokatéři budou v závěrečné bitvě (za znovusjednocení Koreje), která začne brzo, čelit hanebnému krachu a velký korejský národ přivítá zářný den národního sjednocení," stojí v prohlášení.

Jihokorejský ministr obrany Kim Pjong-kwan uvedl, že vojenská akce je jednou z možností, jak ochránit své občany.

V úterý KLDR oznámila, že obnoví veškerý provoz v jaderném zařízení v Jongbjonu. [celá zpráva]

Spojené státy poté sdělily, že neakceptují jadernou Severní Koreu.

Uzavřená průmyslová zóna

Severokorejské úřady nevydaly ve středu povolení ke vstupu stovkám jihokorejských zaměstnanců společného průmyslového podniku v otevřené zóně v Kesongu, který se nachází na území KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Severní Korea se rozhodla zónu zavřít kvůli posměškům jihokorejského tisku, že Pchjongjang, který hrozí válkou, nechává zónu otevřenou.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejští řidiči čekají u přechodu do Kesongu

„Jihokorejská vláda hluboce lituje zákazu vstupu a naléhá, aby byl okamžitě zrušen,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo podle BBC. Na každodenní telefonické povolení ráno marně čekalo podle ministerstva pro sjednocení 179 pracovníků z téměř tisícovky jihokorejských zaměstnanců pracujících v Kesongské průmyslové zóně.

Severní Korea ale umožní stovkám Jihokorejců, kteří už v zóně byli, vrátit se do vlasti. Přespalo jich tam přes osm set, uvedla agentura Reuters. Už se jich vrátilo 46.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Auto s jihokorejskými zaměstnanci průmyslové zóny Kesong se vracejí do Korejské republiky.

Průmyslová zóna je důležitým zdrojem příjmů pro zbídačený severní stát. Obě země jej založily na začátku tohoto století jako jednu z forem spolupráce. Je tam 123 podniků a pracuje v nich na 50 000 Severokorejců a několik set manažerů z Jihu. Jih využívá levné severokorejské pracovní síly. Firmy z Jihu zaplatí ročně Severokorejcům 80 miliónů dolarů a obrat zóny je asi dvě miliardy dolarů ročně.

Sever nakonec ustoupí, tvrdí expert

Podobný krok se však nestal během periodických eskalací napětí poprvé. KLDR v minulosti v březnu 2009 nedovolila vstup jihokorejským manažerům kvůli tehdy probíhajícímu americko-jihokorejskému vojenskému cvičení, podobnému současnému. Nedávno pohrozila úplným zavřením zóny.

Expert ze Sedžonského institutu v Soulu uvedl, že KLDR nemůže v době hrozby válkou nechat společnou průmyslovou zónu otevřenou. Dodal: „Nejpozději na konci dubna, až skončí cvičení, Sever ustoupí od eskalace napětí, jak to udělal i v minulých letech. Její vzkaz je – mohu udělit velkou ránu Kesongu.“ Zaměstnávání Severokorejců pomáhá jihokorejským společnostem udržovat nízké ceny svého zboží.

Severokorejská komunistická strana o víkendu schválila strategii dalšího rozvoje, podle níž má jít posilování hospodářství ruku v ruce s dalším rozvíjením jaderného arzenálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám