Hlavní obsah

EU zrušila většinu sankcí proti Zimbabwe

Brusel

Evropská unie v pondělí zrušila velkou část sankcí proti Zimbabwe. Restrikce přestanou platit pro 81 představitelů země a osm firem, uvedla BBC. Rozhodnutí přišlo po „poklidném, úspěšném a důvěryhodném“ referendu o nové ústavě, napsala EU v prohlášení. Voliči hlasováním schválili omezení pravomocí prezidenta, kterým je už 33 let Robert Mugabe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Zimbabwský prezident Robert Mugabe 16. března 2013 podpořil v referendu novou ústavu

Článek

Právě sankce proti Mugabemu a jeho deseti nejbližším spolupracovníkům zůstávají v platnosti, potvrdil agentuře Reuters zdroj z EU.

Omezení, včetně zákazu cestovat na území sedmadvacítky, Brusel zavedl v roce 2002. Byly reakcí na porušování lidských práv, potlačování opozice a volební manipulace v této jihoafrické zemi.

Novou ústavu podpořil prezident Robert Mugabe i premiér Morgan Tsvangirai. Oba někdejší rivalové se po sporných volbách z roku 2008 dělí o moc.

Víkendové referendum, které novou konstituci schválilo, také otevřelo cestu k parlamentním a prezidentským volbám. Měly by se konat letos.

Nová ústava mimo jiné omezuje prezidentské funkční období na dva pětileté termíny. Změna ale neplatí zpětně, takže se 89letý Mugabe bude moci o úřad znovu ucházet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám