Hlavní obsah

Do Pákistánu se vrátil exprezident Parvíz Mušaraf

Karáčí

Bývalý pákistánský prezident a pučistický generál Parvíz Mušaraf se v neděli vrátil do vlasti po více než čtyřletém exilu v Dubaji. Přistál v Karáčí navzdory hrozbě trestního stíhání a výhrůžkám extremistů z hnutí Tálibán, kteří mu hrozí atentátem. Mušaraf se chce se zapojit do květnových parlamentních voleb s novou stranou.

Foto: Reuters

Parvíz Mušaraf

Článek

Mušarafa chránily po přistání ozbrojené jednotky. Přiletět mohl, aniž by mu hrozilo nebezpečí okamžitého zatčení, protože složil kauci. [celá zpráva]

U letiště se sešlo několik set jeho příznivců, kteří ho nadšeně vítali.

"Kde je ten Pákistán, který jsem před lety opustil? Mé srdce krvácí, když vidím nynější stav mé země," řekl po příletu na letiště Mušaraf a dodal: "Přišel jsem zpět za vámi. Chci obnovit Pákistán v jeho dřívější podobě."

I když nemá Mušarafova strana velké naděje na úspěch, může podle pákistánských médií příjezd exprezidenta předvolební situaci vážně zkomplikovat. Ve volbách 11. května se chce Pákistáncům představit jako vážný soupeř domácích politiků schopný zajistit zemi stabilitu. Velkou část svých dřívějších příznivců ale za dobu svého exilu ztratil.

Mušaraf se dostal v roce 1999 k moci převratem a přežil tři atentáty. V roce 2008, když už stál v čele země jako civilní prezident, byl přinucen k rezignaci a odchodu do exilu. Žil střídavě v Londýně a Dubaji. Mušarafovi hrozí v Pákistánu soudní stíhání pro podezření ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž kvůli smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Kvůli jeho smrti mu vyhrožuje Tálibán. [celá zpráva]

V rámci příprav parlamentních voleb pákistánská volební komise v sobotu jmenovala úřadujícím premiérem někdejšího šéfa nejvyššího soudu provincie Balúčistán Míra Hazara Chána Chosa. Nového premiéra volební komise vybrala mezi čtyřmi kandidáty, z nichž dva navrhla vládnoucí Pákistánská muslimská liga (PML-N) a dva opozice. Stávající byl nucen odejít kvůli soudnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám