Hlavní obsah

Z řeky nad Šanghají vylovili už 13 000 vepřů, byli nakažení cirkoviry

Šanghaj
Aktualizováno

Počet mrtvých vepřů vylovených z řeky protékající čínským finančním centrem Šanghají přesáhl 13 000 kusů. Informoval o tom pondělní čínský tisk, podle něhož stále zůstává záhadou původ mrtvých zvířat. Testy ale prokázaly podle AP, že prasata byla nakažená cirkoviry. Čínské úřady přesto ujišťují, že voda ve městě zůstává nezávadná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V šanghajské řece bylo nalezeno už 13 000 mrtvých prasatVideo: Reuters

 
Článek

Z řeky Chuang-pchu, která je hlavním zdrojem pitné vody pro město Šanghaj s 23 milióny obyvatel, byly prasečí mršiny vyloveny přímo ve městě nebo výše po jejím toku, napsal list Shanghai Daily.

Přímo z řeky bylo do sobotního večera vyloveno 8965 uhynulých prasat, dalších 3601 vytáhli z přítoků řeky. Během neděle počet vylovených mršin dále vzrostl a překročil hranici třinácti tisíc kusů, uvedla agentura AP. U některých mršin prokázaly testy prasečí cirkovirus (PCV), která u prasat vede k zastavení růstu, úbytku váhy, dýchacím potížím a zežloutnutí kůže. U dalších byly pozitivní testy na neupřesněný epidemický průjem.

Foto: ČTK/AP

Zaměstnanci odvážejí mrtvá prasata do kafilerie

Počet vytažených mršin rapidně roste, ještě v půlce minulého týdne byl počet poloviční.  [celá zpráva]

Město z házení uhynulých prasat do řeky viní farmáře v Ťia-singu v sousední provincii Če-ťiang. Ti se tak údajně zbavují vepřů, kteří podlehli nemocem.

Zatím se ale úřadům podařilo najít pouze jednoho farmáře, který může být stíhán za házení mrtvých vepřů do řeky. Za to, že nezodpovědně likvidoval uhynulé kusy, může dostat pokutu až 3000 jüanů (10 000 korun).

Foto: ČTK/AP

Mrtvé prase v znečištěné řece

V Číně se podle oficiálních údajů ministerstva zemědělství z prosince loňského roku chová 460 miliónů prasat, země je největším producentem i spotřebitelem vepřového na světě.

Jen v Ťia-singu je více než 100 000 chovatelů vepřů a každoročně je tu poraženo zhruba 4,5 miliónu prasat.

Nejde o první případ, kdy se vepřové v Číně dostalo do centra pozornosti. Minulý týden poslal soud v provincii Če-ťiang do vězení 46 lidí za to, že zpracovávali vepřové z nemocných kusů. Při jiné operaci policie v Ťia-singu zatkla 12 osob, které jsou podezřelé z nakupování a porážení nemocných vepřů jako organizovaná skupina.

Cirkoviry u prasat byly popsány v roce 1996 v Kanadě, infekce je potvrzena i v ČR, v mnoha chovech ale nemá jeho přítomnost žádné klinické projevy, uvedl na Agrowebu Radek Ficek z Kliniky chorob prasat.
Klinický průběh způsobuje snížení přírůstků na hmotnosti zvířat, narušuje také imunitu, takže prasata snadněji podlehnou jiné infekci. Viry nejčastěji způsobují chřadnutí selat poté, co jsou odstavena od prasnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám