Hlavní obsah

Mladý Tunisan se zapálil na protest proti nezaměstnanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

S těžkými popáleninami byl v úterý hospitalizován asi dvacetiletý prodavač cigaret, který se zapálil v centru Tunisu na protest proti nezaměstnanosti a jako výraz životní rezignace. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na svědky.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Demonstrace v ulicích Tunisu

Článek

Mladík nejprve protestoval před budovou radnice. Podle svědků křičel: "Podívejte se na mládež, která prodává cigarety, to je nezaměstnanost". Pak se zapálil.

Na pomoc mladíkovi se vrhli kolemjdoucí, kteří se ho snažili co nejrychleji uhasit. Podle svědků ale přesto utrpěl těžké popáleniny na celém těle,

Policisté a hasiči, přivolaní na místo, odmítli podle zdroje agentury AFP uvést jakékoliv informace o oběti a jejím zdravotním stavu. Svědci uvádějí, že při převozu do nemocnice byl muž při vědomí.

Zoufalý čin sebeupálení stál i na samém začátku tuniské revoluce. Odstartoval ji pouliční prodavač zeleniny Muhammad Buazízí, který se upálil v prosinci 2010. Jeho čin spustil vlnu protivládních demonstrací v arabských zemích a v Tunisku po protestech odstoupil prezident Zín Abidín bin Alí.

Ekonomické a sociální problémy a těžkosti, které byly impulsem k lidovému povstání v Tunisku, nejsou ani dva roky poté překonány. Zemi nadále ničí nezaměstnanost i chudoba a zoufalé násilné činy, jimi vyvolávané, neustávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám