Hlavní obsah

Napětí na Korejském poloostrově roste, KLDR uzavírá pohraniční oblasti

Novinky, rei
Soul
Aktualizováno

Severní Korea vyhlásila u svých hranic bezletovou a bezplavební zónu, uvedla ve středu agentura Reuters. Na Korejském poloostrově panuje nově napětí kvůli pokračujícím manévrům jihokorejské a americké armády. Severokorejci pohrozili, že vypoví příměří s Jihem uzavřené v roce 1953.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský pohraničář pozoruje dalekohledem svůj jihokorejský protějšek.

Článek

Uzavření pohraničních oblastí platí pro oblasti u obou břehů KLDR, uvedla Reuters s odkazem na zdroje z jihokorejské administrativy. Podle japonské agentury Kjódo má dění v Severní Koreji zčásti charakter příprav na válečný konflikt.

Jihokorejská agentura Jonhap však napsala, že Severokorejci rozsáhlé kombinované armádní cvičení, možná i nový raketový test.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příprava severokorejských vojákůVideo: Reuters

Pchjongjang v úterý varoval, že vypoví příměří se Soulem uzavřené v padesátých letech po ničivé tříleté válce. KLDR se brání probíhajícímu vojenskému cvičení Jižní Koreje a Spojených států i avizovanému zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN.

Návrh nové rezoluce rady kvůli nedávné nové severokorejské jaderné zkoušce počítá i se zákazem jacht pro elitu KLDR, uvedla Reuters. O návrhu se ale bude v New Yorku tento týden teprve hlasovat.

Podle dopisovatele Hlasu Ameriky Stevea Hermana navíc budou společné manévry armád Jižní Koreje a USA pokračovat navzdory severokorejským pohrůžkám.

Obě Koreje jsou stále ve válečném stavu, válka skončila pouhým příměřím, nikoliv mírovou dohodou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám