Hlavní obsah

V Afghánistánu po pěti letech skončil český rekonstrukční tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) ve východoafghánském Lógaru v pátek po pěti letech působení ukončil svoji činnost. Oficiálního uzavření na vojenské základně Shank se zúčastnili čeští civilní experti a vojáci, ale také afghánští a koaliční partneři, s nimiž PRT spolupracoval, informovala ministerstva obrany a zahraničních věcí.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Afghánský stavbyvedoucí ukazuje českému inženýrovi rozestavěnou stavbu.

Článek

„Máme být na co hrdí. To, co je pro mne nejdůležitější, je, že naše pětileté úsilí rozhodně nebylo zbytečné,“ prohlásil první náměstek resortu obrany Vlastimil Picek. Doplnil, že činnost českého týmu ocenili partneři v rámci mise NATO (ISAF).

„Náš tým byl zásadní pro hospodářský i společenský rozvoj provincie. Výsledky nejsou vidět jen na nových a opravených školách, ale také na rostoucí vzdělanosti či lépe fungující státní správě,“ ohodnotil první náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Schneider.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukončení působení PRT souvisí s postupným předáváním odpovědnosti za správu a bezpečnost Afghánistánu místním úřadům. Kromě Čechů omezují své působení v alianční misi ISAF i další země.

Český Provinční rekonstrukční tým působil v provincii Lógar od března 2008. Za ta léta se v něm vystřídalo 39 civilních expertů a téměř tři tisíce příslušníků Armády České republiky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Základna Shank v afghánském Lógaru, kde působí český provinční rekonstrukční tým

Český tým od roku 2008 realizoval celkem 248 projektů (141 velkých rekonstrukčních a 107 menších projektů rychlého dopadu), prioritně v oblastech bezpečnosti, podpory vládní infrastruktury, zemědělství, vodního hospodářství a médií. Kromě toho se však věnoval řadě aktivit i ve školství, zdravotnictví či místní infrastruktuře. Celkově český rekonstrukční tým investoval v provincii Lógar na rozvojové a humanitární účely asi 300 miliónů korun.

Z bezpečnostních či jiných důvodů se nepodařilo dokončit pouze 3 projekty, informovala česká ministerstva v tiskové zprávě.

Největším a nejvýznamnějším projektem PRT je stavba střední zemědělské školy, která se stala první odborně zaměřenou školou v provincii.

Kromě rekonstrukcí a staveb čeští experti realizovali řadu školení pro místní zemědělce, veterináře, úředníky či novináře.

Vojenská část PRT pomohla s výcvikem armádních a policejních příslušníků. Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002. Deset příslušníků českých ozbrojených sil bylo při službě v zahraniční misi zraněno, jeden voják zahynul. Kromě základny PRT v Lógaru má ale česká armáda vojáky na letištní základně v Kábulu a také cvičí afghánské vojáky v provincii Vardak.

Česká vláda chce nadále podporovat rekonstrukci Afghánistánu skrze mezinárodní spolupráci. V budoucnu bude v Lógaru působit vojenský poradní tým, který bude pomáhat s výcvikem jednoho z praporů afghánské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám