Hlavní obsah

Okamžitě opusťte Benghází, varuje své občany Londýn i Berlín

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Velká Británie, Německo a Nizozemsko vyzvaly ve čtvrtek k okamžitému odchodu všechny své občany, kteří se nacházejí v libyjském městě Benghází. Londýn varuje před „konkrétní a bezprostřední hrozbou“, jíž jsou lidé ze Západu v Benghází vystaveni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britské ministerstvo zahraničí varovalo před cestami do Benghází již ve čtvrtek dopoledne. Několik leteckých linek bylo okamžitě zrušeno, mimo jiné lety z Malty.

Podle Britů hrozí bezprostřední útok na občany západních zemí v odvetě za intervenci francouzské armády na severu Mali. Francouzi se tam v koordinaci s Británií, USA a africkými státy ze sousedství snaží zneškodnit islámské radikály, kteří postupovali na hlavní město Bamako. Podle vyjádření Paříže působí v řadách islamistů bojovníci, kteří stáli po boku předloni svrženého a zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Je to přehnané, tvrdí Libyjci

Náměstek libyjského ministra vnitra Abdulláh Masúd označil výzvu k opuštění Benghází za přehnanou reakci na bezpečnostní problémy v Benghází. Postěžoval si také, že Londýn předem vládu v Tripolisu s varováním neobeznámil.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR zatím varuje Čechy jen před cestami do Mali a sousedního Alžírska, kde minulý týden skupina islamistů držela stovky rukojmích včetně desítek cizinců, z nichž víc než čtvrtina přišla o život.

Londýn, Berlín a Amsterdam varování pro své občany vydaly jen den poté, co odstupující ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová přiznala selhání při ochraně amerického konzulátu v Benghází, který loni v září přepadli teroristé a způsobili smrt velvyslance USA Christopher Stevens. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám