Hlavní obsah

Otec znásilněné a ubité Indky přes zákaz prozradil její jméno

Dillí

Otec indické dívky, jejíž hromadné brutální znásilnění vyvolalo po celé Indii protesty, britskému tisku prozradil její jméno. Podle něj se jmenovala Džjoti Singh Pandejová. O případné zveřejnění totožnosti mladé ženy se přitom v Indii v posledních dnech vedly ostré spory.

Foto: Reuters

Smrt dívky vyvolala vlnu protestů.

Článek

"Chceme, aby svět znal její pravé jméno," řekl otec. "Zveřejnění jejího jména povzbudí další ženy, které taková napadení přežily," dodal.

Indické zákony zakazují uvádět jména obětí znásilnění a další údaje, které by mohly vést k jejich identifikaci. Oběti to má chránit před stigmatizací ze strany společnosti.

Indická policie oznámila, že zahájila trestní stíhání zpravodajské televizní stanice Zee News kvůli odvysílání rozhovoru s přítelem dívky. Policisté tak učinili z obavy, že rozhovor povede k identifikaci oběti, což je v Indii bez svolení oběti nebo její rodiny porušením zákona.

Výbor na ochranu novinářů už vyzval indické úřady, aby obvinění proti Zee News stáhly. "Tohle je případ těžce překroucených priorit," uvedl v prohlášení šéf asijského odboru výboru Bob Dietz. "Úřady sotva chrání práva obětí tím, že se pomstí médiím, která vynesla na světlo podrobnosti děsivého zločinu, který ji stál život," dodal.

Její přítel nebyl její partner

Ke zveřejnění jména ale vyzval i vysoký představitel ministerstva spravedlnosti Šaši Tharúr, který chtěl, aby se po ní jmenoval nový zákon proti znásilnění.

Otec dívky, jehož britský list uvádí pod jménem Badrí, rovněž mimo jiné prohlásil, že zmiňovaný přítel, jenž se jmenuje Avindra, nebyl jejím partnerem, ale odvážným přítelem, jenž se ji snažil zachránit.

O svatbě nemohlo být řeči už proto, že obě rodiny patří k jiné sektě. "Nikdy nevyjádřila přání se vdávat. Soustředila se na svá studia a nejdřív chtěla práci," řekl Badrí. Zdůraznil také, že dcera v nemocnici často zmiňovala, jak se ji Avindra všemi silami pokoušel zachránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám