Hlavní obsah

Jen vojenskou mocí je možné bránit štěstí našeho lidu, hlásil Kim Čong-un v projevu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý ve svém prvním novoročním projevu vyzval ke zlepšení ekonomiky a životních podmínek obyvatel. Neopomněl také připomenout úspěch vědců, jimž se podařilo odpálit raketu, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici. Zároveň zdůraznil funkci vojenské moci země a nutnost její podpory.

Foto: ČTK/AP

Záběr pořízený z nahrávky novoročního projevu Kim Čong-una

Článek

Šlo o první novoroční projev vůdce KLDR po 19 letech, který si Severokorejci mohli poslechnout; zatímco zakladatel KLDR Kim Ir-sen novoroční projevy pronášel, jeho syn Kim Čong-il je zveřejňoval jen v písemné podobě.

Jak napsala agentura AP, Kimův projev, který přenášela severokorejská televize, byl prošpikovaný frázemi, voláním po posílení výkonnosti armády a dosažení světové špičky v oblasti vědy a techniky. Další pasáže projevu nicméně připustily špatný stav ekonomiky země, která dlouhodobě zaostává za zbytkem regionu.

Severní Korea má jen málo orné půdy, je náchylná k přírodním katastrofám a nedaří se jí zajistit dostatek jídla pro svých 24 miliónů obyvatel.

Každoroční novoroční projev představuje cíle severokorejské politiky pro nadcházející rok; Kim Čong-un ovšem nijak nenaznačil, zda plánuje zavést ekonomické reformy nebo povolit volné podnikání. Prohlásil jen, že hospodářství by mělo být podpořeno vědou a technikou.

Foto: ČTK/AP

Severokorejci si fotí ohňostroj na oslavu konce roku.

"Průmyslovou revoluci nového století představuje v zásadě vědecká a technologická revoluce. Průlom na špici je zkratkou k vybudování ekonomického giganta," řekl Kim Čong-un. Poukázal přitom na úspěšný start rakety, kterou KLDR navzdory rezolucím OSN a sankcím světového společenství odpálila 12. prosince. Severní Korea start opěvovala coby velký krok v mírovém dobývání vesmíru.

Washington a další západní země ho označily za chabě maskovaný pokus obejít rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazující Pchjongjangu testy balistických raket.

KLDR od roku 2006 provedla dva pokusné jaderné výbuchy; pokaždé následovaly poté, co OSN kritizovala severokorejské odpálení rakety dlouhého doletu. Nedávné analýzy hlavního severokorejského jaderného testovacího střediska ukazují připravenost na třetí jaderný výbuch.

Foto: ČTK/AP

Severokorejci slaví nový rok před sochami dvou Kimů.

Kim Čong-un se v projevu o jaderných zbraních nezmínil; prohlásil jen, že armáda bude nadále posilovat svou kapacitu a schopnosti, stejně jako vybavenost "vyvinutou vojenskou výzbrojí". "Jen s pomocí budování vojenské moci je možné rozvinout se do vzkvétající země a bránit bezpečnost a štěstí svého lidu," dodal.

Samotný projev je známkou, že Kim Čong-un hodlá jít spíš ve stylu vedení země, jaký razil jeho dědeček, zakladatel KLDR Kim Ir-sen, který pravidelně promlouval k lidu při příležitosti Nového roku. Naopak Kim Ir-senův syn a Kim Čong-unův otec Kim Čong-il se veřejným projevům vyhýbal. Během své 17 let trvající vlády do smrti v prosinci 2011 nikdy nepronesl televizí přenášený projev a jeho novoroční poselství vycházela ve třech hlavních listech v zemi jako hlavní úvodník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám