Hlavní obsah

Dívka, kterou hromadně znásilnili, bojuje o život. Selhávají jí orgány

Třiadvacetiletá indická studentka, která byla 16. prosince v jedoucím autobuse znásilněna a zbita skupinou mužů, je v kritickém stavu a bojuje o život. Ve čtvrtek byla převezena do Singapuru, kde se její stav prudce zhoršil. Agentura Reuters s odkazem na informace nemocnice uvedla, že dívka má příznaky selhávání orgánů.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Demonstrace na podporu obětí znásilnění v Kalkatě

Článek

Dívka byla do Singapuru letecky přepravena k léčbě, kterou hradí indická vláda. Její případ vyvolal v Dillí a na dalších místech Indie takřka každodenní protesty a vláda slíbila, že podnikne nové kroky na ochranu bezpečí žen.

Jak upřesnila agentura AP, podle lékařů dívka utrpěla "závažná" poranění mozku a propukla u ní také infekce v plicích a břiše. Tým specialistů bojuje za záchranu jejího života, řekl doktor Kelvin Loh z vedení singapurské nemocnice Mount Elizabeth.

"Zdravotní stav pacientky se dál zhoršil. Její životní funkce se zhoršují s příznaky vážného selhání orgánů," dodal Loh po několika hodinách v dalším komuniké.

Členové rodiny dívky byli o jejím stavu informováni a jsou v nemocnici u ní.

Dívka byla znásilněna a brutálně zbita navzdory tomu, že v autobuse cestovala se svým přítelem. Také jeho násilníci zbili. Jako nepochopitelné se zdá, že k činu došlo v jedoucím autobuse, který projížděl i přes policejní kontrolní stanoviště.

Znásilněná spáchala sebevraždu

Mezitím vyšel najevo i další případ znásilnění s tragickým koncem. Ve středu spáchala v Indii sebevraždu sedmnáctiletá dívka, která se v listopadu stala obětí skupinového znásilnění. Podle informací úřadů si vzala život poté, co se ji snažil vyšetřující policista přesvědčit, aby nepodávala obvinění proti násilníkům a provdala se za jednoho z nich. [celá zpráva]

Účastníci protestů, kteří se nyní pravidelně scházejí na mnoha místech Indie, požadují, aby vláda zakročila proti obtěžování, jemuž jsou pravidelně indické ženy vystavovány - od osahávání až po vážné násilí. Někteří z protestujících žádají pro násilníky zavedení trestu smrti nebo nucenou kastraci.

Podle současných zákonů je maximálním trestem za znásilnění doživotní vězení. Oběti znásilnění ovšem jen zřídka vznášejí obvinění kvůli sociálnímu stigmatu a strachu, že budou obviněny, že útok samy vyprovokovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám