Hlavní obsah

Tajfun zabil na Filipínách 325 lidí, voda smetla nouzové útulky, odnášela lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Tajfun Bopha, který v úterý zasáhl jih Filipín, si již vyžádal 325 obětí a dalších 379 lidí je nezvěstných. Lidé zahynuli v osmi provinciích, nejvíce postižen byl východ ostrova Mindanao. Vyplývá to z nejnovější bilance, kterou v pátek zveřejnil filipínský úřad civilní obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun na FilipínáchVideo: Reuters

 
Článek

"Máme 325 mrtvých a očekáváme, že to naroste, protože mnohem více je nezvěstných," řekl velitel civilní ochrany Benito Ramos. "Komunikace nefunguje, nejde proud, silnice a mosty byly zničeny," dodal k situaci.

Podle úřadu byla většina dalších obětí vyproštěna z bahna a trosek v nejhůře postižených provinciích Compostela Valley a Východní Davao. V Compostela Valley přišlo o život 184 lidí, včetně 78 vesničanů a vojáků usmrcených při přívalových povodních, které zaplavily dva nouzové útulky pro evakuované a vojenský tábor ve městě New Bataan.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Těhotnou Filipínku evakuují z města New Bataan.

"Podle přeživších bylo v horách malé jezero, kde si voda hledala cestu, netekla jen podél řek, ale všude jako vodopád, přinesla břečku, která pokryla celé město," řekl ministr vnitra Mar Roxas.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Zničená banánová plantáž

Carlos Agang uvedl, že je voda odnesla, když povodeň zasáhla jeho dům. "Celou dobu jsem křičel o pomoc, ale nikdo nepřicházel. Nevím, co se stalo s mou rodinou. Asi jsou všichni mrtví," vypověděl.

Vražedný tajfun

Tajfun udeřil na Filipíny v úterý ráno. Plnou silou zasáhl chudou zemědělskou provincii Východní Davao, kam přinesl vichr o rychlosti až 210 kilometrů za hodinu. Vichřice lámala stromy, strhávala elektrická vedení i střechy domů. [celá zpráva]

Foto: Erik De Castro, Reuters

Záchranáři pátrají o obětech pod vyvrácenými palmami

Filipíny ročně zasáhnou zhruba dvě desítky tajfunů. Bopha je letos zatím šestnáctým. V srpnu zahynulo téměř 100 lidí a více než milión obyvatel musel opustit domovy kvůli silným záplavám způsobeným sérií bouří.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínku zachraňují ve města New Bataan

Loni Filipíny zaznamenaly 19 tajfunů, z nichž deset bylo ničivých. Celkem si vyžádaly více než 1500 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám