Hlavní obsah

Pětileté holčičky pózující v bikinách na čínském autosalónu vyvolaly poprask

Ostrá kritika se snesla na hlavu organizátorů veletrhu aut v čínské provincii Chu-pej, kteří nechali vedle luxusních automobilů pózovat malé holčičky v bikinách. Některým z "modelek" bylo údajně pouhých pět let. Informovala o tom ve středu agentura AFP. Firma 7-Wind Model Costume, která dívky najala, doufá, že se spor brzy utiší. Že by ale udělala chybu, nepřiznala.

Foto: Reprofoto

Článek

"Věříme, že se situace co nejdříve uklidní. Nepřejeme si o tom dál mluvit," řekl AFP jeden ze zaměstnanců zmíněné společnosti, která silně nalíčené holčičky v plavkách a kozačkách postavila do vyzývavých póz společně s dospělými modelkami vedle prezentovaných vozů.

Fotografie děvčátek z veletrhu konaného minulý týden ve středočínském městě Wu-chan, které se objevily na internetu, vyvolaly vlnu nevole. "Morální hodnoty, které platily ještě před 30 lety, jsou pryč. Není právě toto důsledkem neomezené moci peněz?" táže se jeden z účastníků diskuse na mikroblogu Weibo, který je čínskou obdobou twitteru. "Je to obrázek morálního úpadku," dodává.

"Je to odporné. Jejich rodiče musejí být posedlí touhou po penězích. Jak mohou nechat děti dělat něco takového?" ptá se další z kritiků.

Pomáháme holčičkám zvýšit sebevědomí, tvrdí firma

Čang Pching, ředitelka firmy 7-Wind Model Costume, v tom ale problém nevidí. "Jestliže si zadáte do internetového vyhledávače slova 'děti' a 'bikiny', najdete desítky tisíc odkazů na dětské soutěže krásy s dívkami v bikinách," řekla. Čang rovněž ujistila, že všechny holčičky dostaly povolení účinkovat na veletrhu od svých rodičů a že "pouze" dvěma dívkám bylo pět let. Podle Čang zmíněná zkušenost pomohla holčičkám "zvýšit si sebevědomí".

Matka jedné z dívek po skončení akce místním médiím přiznala, že si svou chybu uvědomila až pozdě. "Byli jsme autosalonem tak uchváceni, že jsem neviděla jeho odvrácenou stranu. Teď teprve chápu, jak to bylo špatné. Kdybych si to pořádně promyslela, nikdy bych nenechala svou dceru v něčem takovém vystupovat," konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám