Hlavní obsah

Atentátník zaútočil na základnu NATO v Afghánistánu

Kábul

Sebevražedný atentátník v nákladním autě plném výbušnin zaútočil ve středu na základnu NATO v afghánské provincii Paktíja. Exploze si vyžádala nejméně 45 zraněných příslušníků afghánské armády. Mezi vojáky NATO není žádná oběť, uvedly BBC a ČTK.

Foto: Novinky

Paktíja

Článek

Terčem útoku byla základna v Zurmatu v provincii Paktíja. Útočník s nákladním vozem plným výbušnin narazil do mříže u strážního stanoviště Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a místních bezpečnostních sil, citovala AFP jednoho svědka.

"Je tam mnoho obětí mezi afghánskými vojáky, zatím nemáme informaci o obětech z řad NATO," řekl mluvčí aliance, major Adam Wojack. Čeští vojáci podle mluvčí generálního štábu české armády Jany Růžičkové v oblasti vůbec neoperují.

Tajemník guvernéra Paktíje Raman Mangal uvedl, že zraněno bylo 45 afghánských vojáků a základna byla vážně poškozena. Mluvčí guvernéra Rohullah Samon sdělil AP, že bomba vybuchla naštěstí dříve, než vůz stačil narazit do brány. Vojáci většinou utrpěli zranění, když popadaly stropy.

Výbuch otřásl domy tři kilometry daleko

"Exploze byla tak silná, že otřásla domy až ve vzdálenosti přes tři kilometry. Po výbuchu následovala minometná či raketová palba směřující na základnu," řekl Wojack.

K útoku se přihlásilo extremistické hnutí Tálibán. Jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid tvrdil, že zabito a zraněno bylo velké množství vojáků. "Naši mudžáhidové vyzbrojení raketami, samopaly, granáty a sebevražednými vestami pronikli úspěšně na americkou základnu v okrese Zurmat po atentátu s automobilem plným výbušnin, který provedl jeden z našich bojovníků," tvrdil mluvčí.

Podle něho "těžké boje stále pokračují". ISAF to nicméně popřely s tím, že střet ustal a základna je "zabezpečená".

Reklama

Výběr článků

Načítám