Hlavní obsah

Indonéská sopka Lokon chrlí lávu a popel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Proud lávy a sopečného popela se v neděli vyvalil ze sopky Lokon v severovýchodní části Indonésie. Kráter se zahalil do oblaků kouře a místní úřady varovaly obyvatele žijící v okolí, oznámil zpravodajský server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indonéská sopka Lokon chrlí lávu a popel Video: Reuters

 
Článek

"Hlasité sopečné výbuchy bylo slyšet na monitorovacím stanovišti vzdáleném asi šest kilometrů," řekl Sutupo Purwo Nugroho z indonéského národního úřadu pro přírodní katastrofy. Zatím nebylo možné přesně určit, ke kolika erupcím došlo.

Sopka se začala probouzet k životu v pátek, kdy chrlila popel až do výšky 1500 metrů. Až v neděli ale úřady vyhlásily stav pohotovosti.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském pásmu sopek a zlomů v zemské kůře, obklopujícím tichomořskou pánev. Na území Indonésie je kolem 500 sopek, z nich je aktivních 129. Za nebezpečné je označováno 65 vulkánů.

Indonésie se stala svědkem jedněch z vůbec nejničivějších sopečných výbuchů v dokumentované historii. V roce 1815 si erupce vulkánu Tambora vyžádala životy přibližně 88 000 lidí. Erupce známé sopky Krakatoa, která byla slyšet přes 3000 kilometrů daleko, pohřbila v roce 1883 společně s následnou přívalovou vlnou 36 000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám