Hlavní obsah

V Nepálu se srazilo s orlem letadlo plné horolezců, po dopadu shořelo

Novinky,
Káthmandú
Aktualizováno

Devatenáct obětí si v pátek ráno v 6:30 místního času vyžádal pád dvoumotorového letadla Dornier 228 nepálské společnosti Sita Air, které vezlo horolezce z Káthmandú do Lukly, odkud se stoupá k Everestu. Stroj se zřítil krátce po startu na jihozápadním předměstí nepálské metropole u řeky Manohara. Srazil se s ptákem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Nepálu si pád letadla vyžádal 19 mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Harimaja Tamang, který žije poblíž, uvedl pro list Daily Mail: „Letadlo bylo v plamenech ještě před přistáním. Mysleli jsme si, že se pilot pokouší o nouzové přistání, protože letadlo hořelo a okolí řeky nabízí otevřený prostor na přistání. Letadlo narazilo do země, odrazilo se, ale nerozlomilo se. Letadlo už hořelo a místní obyvatelé k němu utíkali s kbelíky, aby jej uhasili, ale bylo moc horké a lidé se nemohli dostat dost blízko k němu."

Foto: Reuters

Dornier hořel na břehu řeky

Foto: ČTK/AP

Hořící letadlo se nepodařilo uhasit.

Tulasa Pokharelová (26) řekla, že viděla vrak letadla, z něhož stoupal černý dým: „Mohli jsme slyšet lidi v letadle, jak křičí, ale nemohli jsme lít na letadlo vodu, abychom oheň uhasili, protože jsme se báli, že motory vybuchnou. Když jsme šli zavolat policii a vrátili se, bylo už ticho. Viděli jsme letadlo hořet a všichni byli mrtví.“

Foto: ČTK/AP

Nepálci hasí hořící letadlo

Foto: ČTK/AP

Letadlo po dopadu shořelo.

Představitelé letiště uvedli, že pilot se jim ozval pár sekund před pádem a řekl, že se srazil s ptákem, zřejmě s orlem.

Mluvčí společnosti Sita Air řekl listu Daily Telegraph, že stroj se zřítil dvě až tři minuty po startu. Letěly v něm dvě skupiny horolezců, sedmičlenná britská a pětičlenná čínská.

Foto: ČTK/AP

Nepálští policisté prohledávají vrak Dornieru.

Reklama

Výběr článků

Načítám