Hlavní obsah

Vraždu autora kontroverzního filmu odmění ministr 100 000 dolarů

Novinky, rei
Islámábád
Aktualizováno

Člen pákistánské vlády vypsal odměnu 100 000 dolarů (1,9 miliónu korun) za usmrcení tvůrce filmu Nevinnost muslimů, který podle věřících uráží proroka Mohameda a islám. Ministr železnic Ghulam Ahmad Bilúr v sobotu řekl agentuře AP, že peníze vyplatí ze svého, protože zabití tvůrce filmu je „svatá povinnost“.

Záběr z filmu Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů)

Článek

Bilúr navíc prohlásil, že by autora snímku mohla zabít Al-Káida anebo Tálibán.

Pákistánská vláda se od jeho prohlášení distancovala, uvedla v neděli BBC.

Původ snímku a upoutávky k němu, která se objevila na internetu, není zcela jasný. Tvůrcem má být Nakoula Besseley Nakoula, koptský křesťan, který z Egypta odešel do USA, kde se nyní skrývá.

Ukázka z filmu Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů)

Krátký klip z filmu vyvolal v islámském světě pobouření a násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých včetně úmrtí amerického velvyslance v Libyi Christophera Stevense. [celá zpráva]

V Pákistánu jen v pátek při demonstracích a střetech s policií zemřelo 20 lidí. Protesty pokračovaly i v sobotu, zranění byla hlášena z bangladéšského hlavního města Dháky.

Vláda Spojených států se od filmu distancovala a dokonce si zaplatila reklamní čas v pákistánské televizi pro klip, v němž prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová snímek odsuzují. Zároveň Washington varoval americké občany před cestou do Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dotčení muslimové napadli další ambasády

Dav rozlícených muslimů v súdánském hlavním městě Chartúm v pátek napadl ambasády Německa a Velké Británie, uvedla stanice BBC. Protesty zasáhly i další země....

Výběr článků

Načítám