Hlavní obsah

Pobřeží Filipín zasáhlo silné zemětřesení, tsunami neudeřila

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

U Filipín bylo v pátek odpoledne 14:47 SELČ zaznamenáno zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Kvůli němu bylo vydáno varování před vlnou tsunami pro Filipíny, Indonésii, Tchaj-wan, Japonsko, Papuu Novou Guineu, Guam i Havaj. To bylo postupně zrušeno. Zatím je hlášena jedna oběť.

Foto: Cheryl Ravelo, Reuters

Předseda filipínského úřadu pro zemětřesení Renato Solidum ukazuje místo, kde udeřilo.

Článek

„Zemětřesení o této síle má potenciál vytvořit zničující vlnu tsunami, která může zasáhnout během minut pobřeží u epicentra a během hodin vzdálenější pobřeží,“ uvedlo pacifické centrum pro varování před tsunami, kvůli kterému na Filipínách lidé opustili pobřeží. Varování bylo později zrušeno. Vlny se sice vytvořily, ale byly malé, měly jen 16 cm.

Epicentrum se nacházelo na východním pobřeží Filipín asi 100 kilometrů od města Guiuan, které leží na výběžku ostrova Samar. Hypocentrum leželo v hloubce 30 kilometrů, uvedla CNN.

Foto: Jan Kočvara, Yahoo Maps

Epicentrum zemětřesení u pobřeží Filipín

Zatím není znám rozsah škod. Místní politik ale filipínským úřadům napsal ve zprávě SMS: "Silné zemětřesení je tady v Taftu na Samaru. A trvalo velmi dlouho."

Ve městě Cagayan de Oro se zřítilo několik domů. V řadě měst v centrální a jižní části souostroví byly přerušeny dodávky elektrické energie. Podle BBC jsou zničené i mosty.

I ve městě Davao vzdáleném asi 400 kilometrů od epicentra byly cítit silné otřesy a lidé v panice opouštěli budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám