Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace obsadili obří ruskou ropnou plošinu v Arktidě

Aktivisté z hnutí Greenpeace obsadili obří ruskou ropnou plošinu Prirazlomnaja v Pečorském moři. Protestují tak proti těžbě v Arktidě a chtějí dosáhnout jejího úplného zákazu. Mezi protestujícími je i ředitel Greenpeace Kumi Naidoo.

Aktivisté Greenpeace obsadili obří ruskou ropnou plošinu v Arktidě

 
Článek

Šest aktivistů ze Spojených států, Kanady, Finska a Německa připlulo v pátek ráno na motorových člunech k těžební plošině Prirazlomnaja, patřící ruské těžební společnosti Gazprom Něfť Šelf. S pomocí lan na ni vyšplhali a díky dobrým zásobám tam hodlají zůstat několik dní.

Uvedli, že přerušili provoz na plošině.

Ropná plošina Prirazlomnaja je podle agentury Reuters klíčová pro udržení Ruska mezi největšími producenty ropy. Odhadem se pod ní skrývá na 526 miliónů barelů suroviny.

Greenpeace se obává, že v případě ropné havárie by vzhledem k nepřístupnosti oblasti a přírodním podmínkám nebylo možné rychle provést záchranné akce a došlo by k ekologické katastrofě. Hnutí by rádo dosáhlo vydání rezoluce OSN, která by chránila Arktidu před ropnými skvrnami i před nekontrolovatelným rybolovem.

"Jedinou možností, jak ochránit toto unikátní prostředí před katastrofálním únikem ropy do moře, je úplný zákaz těžby ropy," sdělil šéf Greenpeace Kumi Naidoo. Podle něj není otázkou, zda k tomu může dojít, ale jen kdy.

Obdobné opatření ochránilo před dvaceti lety Antarktidu před těžebním průmyslem, poznamenává agentura Reuters. V Arktidě se nachází nejméně 32 procent dosud nevytěžených zásob ropy a plynu. Naleziště se přitom stávají stále dostupnější kvůli silnějšímu odtávání ledu kolem severního pólu.

Reklama

Výběr článků

Načítám