Hlavní obsah

Sopka, která si zahrála v Pánovi prstenů, po dlouhém spánku chrlí popel

Sopka Mount Tongariro, která se objevila coby kulisa v mnoha záběrech filmové trilogie Pán prstenů, po letech klidu zahrozila malou erupcí. V úterý vyslala do ovzduší do výšky více než šest kilometrů sloupec popela, který zasypal Severní ostrov a narušil leteckou dopravu. Sopka spala 115 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novozélandská sopka se po 115 letech probrala k životuVideo: Reuters

 
Článek

Tongariro jakožto místo, které se objevuje v populárním filmu, je oblíbenou turistickou destinací. Horu a její okolí použili filmaři k zobrazení části země Mordor.

"Kamera ráno zachytila bahno a popel, takže to vypadá, že si sopka tak trochu říhla," řekl AFP vulkanolog Craig Miller.

Foto: ČTK/AP

Sopka Tongariro začala chrlit popel

Letecká doprava se po úterním narušení kvůli popelu v ovzduší vrátila k normálnímu provozu. V hlavním městě Wellingtonu, který leží 250 kilometrů od sopky Tongariro, cítili obyvatelé pach síry, který visel ve vzduchu ještě po většinu dnešního rána.

"Bylo to jako odpad, vážně nepříjemné," popsala pach obyvatelka Wellingtonu Carole Burkeová. "Bylo to tak silné, že jsem si myslela, že ta sopka vybuchla znovu," dodala.

Kamera na okraji kráteru další sopky na Bílém ostrově u severovýchodního pobřeží Severního ostrova ve středu zaznamenala malou erupci, která patrně se soptěním Tongarira nesouvisela.

Nový Zéland leží v seismicky aktivní oblasti, která je náchylná jak k zemětřesením, tak k erupcím sopek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám