Hlavní obsah

V Pekingu za den napršelo tolik, co normálně za půl roku

Peking

Po nejsilnějších lijácích za posledních 60 let muselo kvůli záplavám opustit své domovy přes 60 000 obyvatel čínského hlavního města Pekingu. Povodně a s nimi spojené sesuvy půdy si vyžádaly 37 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodeň v Pekingu strhla ocelový mostVideo: Reuters

 
Článek

Auta i autobusy uprostřed rozbahněné ulice a lidé téměř po ramena ve vodě, to nebyly od soboty v Pekingu vzácné výjevy. Voda nestačila stékat do kanálů, které se ucpaly. „Během jediného dne napršelo tolik vody, co běžně za půl roku,“ uvedl Čang Ťün-feng z ministerstva dopravy. Když pak v pondělí začali obyvatelé město uklízet, dostavily se další přívaly.

O život přišlo nejméně 37 lidí - 25 se jich utopilo, šest zemřelo ve zřícených domech, pět zahynulo po zásahu elektrickým proudem v důsledku strženého vedení a jednoho člověka zabil blesk. Útrapy lidí přitom nekončí, meteorologové předpovídají další deště.

Foto: ČTK/AP

Velká voda v Pekingu

Úřady vyčíslují škody na přinejmenším 10 miliard juänů (asi 33 miliard korun), uvedl server China Daily.

Na internetových diskusních fórech se mezitím začali ozývat rozhořčení lidé stěžující si na zastaralý a špatně fungující kanalizační systém v metropoli. „Jak to, že se to stalo zase? Hostíme ty nejluxusnější olympijské hry a vysíláme satelity do vesmíru, ale neumíme opravit kanalizaci,“ ulevil si jeden z přispěvatelů.

Kromě Pekingu byla ovšem postižena i další místa. Celkem lijáky a bouře zasáhly přes devět miliónů lidí. Povodni čelí i největší přehrada na světě Tři soutěsky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám