Hlavní obsah

Rusko a Čína ochránily vetem syrský režim před novou rezolucí Rady bezpečnosti

Rusko a Čína ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN vetovaly rezoluci k Sýrii, která hrozila sankcemi za neplnění dokumentu. Toto rozhodnutí obou zemí se čekalo. Od začátku syrské krize Moskva a Peking použily v Radě bezpečnosti práva veto už potřetí.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti (Ilustrační foto)

Článek

Rusko i Čína avizovaly, že nejnovější návrh rezoluce nepodpoří. Nelíbí se jim pasáž, která na základě článku VII Charty OSN umožňuje zavést za neplnění rezoluce sankce. Podstatou textu byl závazek plnit šestibodový mírový plán zvláštního mezinárodního zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana. Plán počítá s příměřím, stažením těžkých zbraní z obydlených míst a s využitím zahraniční pozorovatelské mise.

Rusko dlouhodobě tvrdí, že politické řešení musí vzejít od účastníků syrského konfliktu, a odmítá jakýkoli vnější nátlak na Damašek. Rezoluci zahrnující článek VII Charty označila Moskva za vydírání. Rusko a Čína patří k pěti stálým členům Rady bezpečnosti s právem veto.

Pro nově navrhovaný text hlasovalo 11 z 15 členů Rady; Pákistán a Jihoafrická republika, které patří k nestálým členům, se zdržely.

Západ prosazuje sankce

Text obsahoval také pasáž, která měla o 45 dní prodloužit mandát pozorovatelské misi OSN v Sýrii. Původní 90denní mandát pozorovatelům vyprší tuto sobotu v 06:00 SELČ a Rada bezpečnosti má do té doby čas dohodnout se na nové rezoluci.

Západní navrhovatelé nového textu zdůrazňovali, že zaštítěním Annanova plánu článkem VII rozumí nikoli vojenskou intervenci, ale diplomatické a ekonomické sankce. Text umožňoval jejich zavedení, pokud syrská armáda nestáhne těžkou techniku z měst do deseti dní od odhlasování rezoluce.

Velvyslanec navrhovatelské Británie Mark Lyall Grant po hlasování prohlásil, že je třetím vetem Ruska a Číny ohromen. Francouzský velvyslanec Gérard Araud se domnívá, že nepřijetí rezoluce ohrožuje Annanův plán a "dává (syrskému) režimu čas dále drtit opozici".

V Damašku rebelové zničili velitelství policie

Syrští povstalci zničili provinční policejní velitelství v Damašku. Čtvrteční přestřelka ve čtvrti Tadamun trvala podle svědků hodinu. "Palba se nyní zklidňuje, ulice v okolí jsou liduprázdné," sdělil vpodvečer svědek agentuře Reuters.

Další svědkyně viděla na místě hořet sedm policejních automobilů. Z městských mešit se prý ozývají výzvy občanům o provizorních přístřešcích, které jsou k dispozici lidem na útěku.

Syrská státní televize ve svém vysílání obyvatele nabádá, aby se měli na pozoru, protože povstalci se údajně maskují a někteří bojují v uniformách elitních revolučních gard. Opozice naopak tvrdí, že je to léčka a snaha způsobit co největší chaos. Opozice se prý napojila na frekvenci vojenských vysílaček a tvrdí, že ví o přípravách velkého armádního útoku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám