Hlavní obsah

Kim dovoluje Severokorejcům mobily a pizzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží změnit image své země tím, že nově povoluje jejím občanům pořizovat si mobilní telefony a jíst pizzu. Uvedl to server listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed) se stranickými špičkami

Článek

Ukazuje se, že například mezi severokorejskými ženami se rozmohly džíny, střevíce na vysokých podpatcích a náušnice. Mezi dříve zakázanými potravinami, které se dostaly mezi lidi, jsou i hranolky a hamburgery. A dětem Kim Čong-un zajistil vstupné zdarma do zoo a zábavních parků.

Cílem nového vůdce, který se dostal k moci po svém zemřelém otci Kim Čong-ilovi loni v prosinci, je vytvořit z KLDR "dětský ráj" po vzoru zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena.

Podle odborníka na KLDR z výzkumného ekonomického ústavu firmy Samsung Sung Tong-jonga je součástí image nového vůdce vzbuzovat hřejivý a otcovský dojem po vzoru jeho dědečka. Chce tak opustit obraz svého otce Kim Čong-ila, který byl považován za sice silného, ale poněkud odtažitého vůdce, a oživit vzpomínky na údajně idylická 70. léta minulého století, kdy byl dostatek potravin pro každého. Jenže to KLDR ekonomicky podporoval její tehdejší spojenec Sovětský svaz.

"Silná a prosperující Korea budoucnosti, ve které budete pány, bude nejmocnější zemí, v níž každý dům bude plný smíchu a v níž všichni budou žít v harmonii," oznámil Kim Čong-un před měsícem před davem 20 000 dětí u příležitosti 66. výročí založení Kimirsenského socialistického svazu mládeže, ve kterém jsou členy pionýři ve věku od devíti do 14 let a pak starší mládež ve věku od 14 do 30 let.

Pozvané děti, pečlivě vybrané stranickými funkcionáři, dostali přitom příležitost navštívit zoologickou zahradu, zábavní park a koncert. V davu nadšených dětí, které netajily své dojetí, zněl křik i pláč při pohledu na nového vůdce, který si kvůli nim uvázal pionýrský červený šátek.

Vymoženosti jako vůdcův dar

Kim Čong-un, který vyrostl částečně ve Švýcarsku, zahájil tedy řadu politických změn s cílem umožnit lidem více svobody a zábavy. Severokorejská státní televize minulý měsíc ukázala Kima ve slaměném klobouku a s širokým úsměvem, jak platí vstupné v lunaparku a jak jede na horské dráze. Pak byl natočen u stánku rychlého občerstvení, ve kterém se prodávají hamburgery a hranolky. V minulosti byly tyto požitky považovány za příliš západní a byly zakázané. Ale teď jsou vládnoucí stranou schváleny.

"Tyto vymoženosti jsou věčným darem pro lid od našeho velkého vůdce," oznámila nedávno státní televize.

Další populární změnou se stalo zrušení zákazu nosit kalhoty u žen na veřejnosti, což navrhl Kim Čong-un už svému otci v roce 2010. Tím nastala podle odborníka Sunga v Severní Koreji módní revoluce.

Dosud ženy směly nosit kalhoty jen k práci v továrně nebo na poli. Ukázat se v kalhotách na ulici dosud znamenalo policejní pokárání nebo rovnou trest. Podle Pak Je-Kjong, která přeběhla do Jižní Koreje v roce 2004, byly přistižené ženy občas přinuceny si zkrátit nohavice a udělat si z kalhot sukni. Ale i když platila v zemi tvrdá omezení, ženy pro to nepřestaly sledovat módu, a alespoň si barvily vlasy.

"Ano, hladověly jsme, ale každá žena chce vypadat hezky," vysvětlila Park.

Podle ekonomického výzkumného ústavu firmy Samsung se vysoké podpatky dostaly na druhé místo mezi deseti nejoblíbenějšími věcmi v KLDR. Otázkou ale zůstává, kolik Severokorejců si může finančně nové vymoženosti dovolit.

Reklama

Související články

Severokorejci zase staví jaderný reaktor

Stavba lehkovodního reaktoru v jaderném komplexu Jongbjon severně od hlavního města Pchjongjangu pokročila. Podle Střediska pro americko-korejské vztahy při...

Výběr článků

Načítám