Hlavní obsah

Miliardy věnované Somálsku ze zahraničí nejsou k nalezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Somálská prozatímní vláda podporovaná OSN má problém navíc. Chybí jí asi 130 miliónů dolarů (asi 2,7 miliardy korun), které v uplynulých dvou letech dostala formou zahraniční pomoci. Ve zprávě pro mezinárodní konferenci o Somálsku, jež v těchto dnech probíhá v Turecku, to uvedla Světová banka. Do dokumentu měla možnost nahlédnout britská stanice BBC.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Ministr zahraničí Turecka Ahmet Davutoglu (vlevo) a somálský prezident Šajch Šaríf Ahmad.

Článek

Britský ministr zahraničí William Hague řekl BBC, že musí být co nejdříve zřízena mezinárodní komise, která bude dohlížet na distribuci mezinárodní pomoci.

Mandát somálské přechodné vlády končí letos v srpnu, kdy má předat moc prezidentovi, který vzejde z voleb.

Odhalení Světové banky přichází ve chvíli, kdy několik stovek somálských politiků jedná s představiteli více než 50 zemí o poskytnutí prostředků na rekonstrukci země. Zpráva nikoho konkrétně neviní, ale na druhou stranu nevylučuje, že by jedním z důvodů zmizení peněz mohla být korupce.

Foto: David Ryneš, Novinky

„Existuje nesoulad mezi tím, co do země plyne, a nedostatečným vyúčtováním toho, co se utratilo,“ konstatuje zpráva SB. „To samozřejmě vyvolává významné otazníky,“ doplňuje.

Podle zprávy, která hodnotí roky 2009 a 2010, přechodná vláda nevede řádné účetnictví a nezveřejňuje hospodářské statistiky. Zmizelé miliardy by přitom zemi pomohly zvýšit úroveň bezpečnosti v zemi bez toho, aby se spoléhala na zahraniční dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám