Hlavní obsah

Rusko: Předčasné stažení NATO z Afghánistánu je špatné řešení

Novinky, rei
Brusel

Ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov ve čtvrtek na konferenci NATO v Bruselu kritizoval alianční plán stažení vojsk z Afghánistánu do přespříštího roku. Podle Lavrova je to příliš brzy a důsledkem bude bezpečnostní destabilizace.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na summitu NATO v Bruselu

Článek

„Dokud si není Afghánistán sám schopen zajistit bezpečnost, nejsou vyumělkované časové plány stahování správné a neměly by vznikat,“ prohlásil podle agentury AP Lavrov. Šéf ruské diplomacie dodal, že obavy mají i Čína a další asijské státy.

NATO plánuje předat odpovědnost za bezpečnost v zemi afghánské armádě a policii do poloviny příštího roku, do konce následujícího roku se pak chce z Afghánistánu stáhnout. Část vojáků, jichž bylo loni nasazeno rekordních 140 000, už byla odvolána.

Podle aliančních představitelů pokračuje budování a výcvik afghánských sil zdárně a tyto budou po roce 2014 samy schopny čelit hrozbám ze strany radikálů. Kritici ale poukazují na rozšířenou negramotnost mezi vojáky a policisty či na hojné užívání drog a dezerce.

Kábul souhlasí

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na Lavrovovu kritiku odpověděl, že afghánská vláda s plánem stažení souhlasí a plán rozhodně není vyumělkovaný. Doplnil ho afghánský ministr obrany Abdul Rahím Vardak, když řekl, že plán je pružný, takže důsledky nebudou takové, jak je Lavrov líčí.

Afghánská armáda a policie se má v příštích měsících rozrůst na 350 000 příslušníků. NATO jim už předalo kontrolu nad územími se zhruba polovinou obyvatelstva.

Agentura AP poznamenala, že Moskva považuje stabilitu v Afghánistánu za klíčovou, obává se případného šíření neklidu do postsovětských republik ve střední Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám