Hlavní obsah

Karzáí obvinil NATO, že při útocích Tálibánu v Afghánistánu selhalo

Kábul
Aktualizováno

Afghánský prezident Hámid Karzáí se v pondělí po útocích Tálibánu v Kábulu tvrdě pustil do NATO. Podle něj aliance a zejména její zpravodajské složky selhaly. Kábul byl do pondělního rána paralyzován a vzbouřenci zasáhli budovu parlamentu, velitelství NATO, část budovy britského velvyslanectví a obchod při německé ambasádě. USA obvinění odmítly.

Foto: ČTK/AP

Voják NATO v bitvě v Kábulu

Článek

"Infiltrace teroristů do Kábulu a dalších provincií je selhání zpravodajských služeb pracujících pro nás a zejména pro NATO, které by mělo být vážně vyšetřeno," řekl Karzáí AFP.

Americká strana obvinění odmítla. Mluvčí Pentagonu George Little trval na tom, že o selhání západních zpravodajců nešlo. "Pokud jsme posuzováni na základě kritéria, že musíme vždycky přesně vědět, kdy a kde se odehraje každý jednotlivý útok ozbrojenců, pak je to velmi nefér," řekl Little. "Tohle je válečná zóna," dodal.

Některé aspekty útoku ukazují, že bezpečnost v Kábulu není dostatečná. Vzbouřencům se v rozestavěné a opuštěné budově podařilo ukrýt velké množství zbraní a munice. Do chráněného centra města se dostalo značné množství vzbouřenců, kteří byli schopni se snadno domlouvat.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Výbuch v budově, kde se ukryli vzbouřenci.

Foto: ČTK/AP

Afghánští vojáci se vrhají do útoku v Kábulu.

Podobně tomu bylo i při předchozích akcích, jako byl koncem léta útok na centrum v Kábulu. [celá zpráva]

Tentokrát boje v Kábulu trvaly 18 hodin až do pondělního rána. Kromě hlavního města byly útoky podniknuty v provinciích Nangarhár, Lógar a Paktija. [celá zpráva]

V bojích padlo 47 lídí - 36 radikálů, osm příslušníků afghánských ozbrojených sil a tři civilisté.

Foto: ČTK/AP

Afghánský voják odnáší zraněného kolegu.

Foto: ČTK/AP

Afghánští policisté u budovy, kde se opevnili vzbouřenci.

Tálibán oznámil, že útoky jsou začátkem jarní ofenzívy. Kábulský útok je ovšem připisován velmi dobře organizované síti Hakkání, které stála za podobnými útoky i loni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám